Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Demokratiskt underskott i Falu kommun

Artikel 5 av 6
Asfaltsbanan på Lugnet
Visa alla artiklar

Den som följt rapporteringen om asfaltbanan på Lugnet i Falun kan inte ha missat hur mycket som gått fel med besluten. Det finns fyra områden som måste förbättras radikalt.

- Ansvarsfördelningen

Det är många agerande varav två undviker ansvar och två är osynliga för allmänheten. Största finansiär är Lufab, ett av kommunen ägt bolag som sköter anläggningarna på Lugnet. Sedan kommer Arvsfonden, Föreningen Svenska Skidspelen, Riksidrottsförbundet och Falu kommun. Totala kostnaden beräknas bli 13,6 miljoner kronor. Det är bara Lufab och Falu kommun, genom Kultur- och fritidsnämnden (KFN), som medborgarna i Falu kommun har inflytande över. Och här försöker bägge parter skjuta över ansvaret på den andra. Lufab säger att man bara verkställer KFN:s beslut, handläggaren på KFN tvår sina händer och säger att det är Lufab som bestämmer och bygger asfaltbanan. Samma spår följde alliansen på KFN:s senaste möte.

- Vem styr Lufab?

Styrelsen för Lufab har inte fattat ett enda protokollfört beslut om att sätta igång projektet och så småningom gå ut med upphandling. Det som finns är ett beslut att gå vidare med upphandlingen och det beslutet är insmuget under en helt annan rubrik. Så i Lufab finns inget explicit och tydligt beslut att anlägga en drygt fyra kilometer lång asfaltbana i Lugnets naturreservat. Att Lufab kunde starta ett projekt på nästa 14 Mkr utan beslut från styrelsen är uppseendeväckande och oroande!

- Vem ser till att ärenden i KFN får allsidig belysning?

Kultur- och fritidsnämnden har fattat beslut om saken utan att ha sett yttranden från vare sig kommunantikvarie, kommunbiolog eller handikappkonsulent. Nämnden har alltså inte fått kännedom om och kunnat ta ställning till områdets mycket stora kulturhistoriska och biologiska kvaliteter eller värde som rekreationslandskap. Nämnden har inte heller fått underlag för att göra en bedömning av om banans sträckning och utformning verkligen är lämplig för den kanske viktigaste målgruppen, människor med olika slags funktionshinder. Det är många som inte tagit sitt ansvar här!

- Ingen dialog med allmänheten

En så genomgripande förändring av landskapet som denna asfaltbana innebär är naturligtvis av stort intresse för alla dem som vistas i området. Det borde var självklart att ha en dialog med alla som berörs innan beslut fattas. Så har inte skett.

- Är det verkligen medborgarna som styr?

En av dem jag pratat med tyckte att hela affären ingav olust just därför att det inte finns någon politisk församling som egentligen beslutat att bygga banan, ingen att ställa till svars. Hade man haft det, kunnat fråga varför och fått rejäla svar hade man ju kunnat finna sig i beslutet även om man inte tyckte om det, sa personen, som är tjänsteman i kommunen.

Richard Holmqvist

V ordf Miljöpartiet i Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips