Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den psykiska ohälsan på jobbet ökar

Annons

Nu måste vi prata om stress och psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan relaterat till jobbet ökar i en oroväckande fart. I slutet av 2014 hade Försäkringskassan 71 000 ärenden som rörde psykiska diagnoser, vilket kan jämföras med 48 000 under 2012 – en ökning på 48 procent. Den absolut vanligaste orsaken till sjukskrivning är akut stressreaktion. Att det är "lite stressigt just nu" kan vi glömma. I verkligheten skenar den psykiska ohälsan till följd av orimliga krav och hårt slimmade arbetsplatser. Lägg till det ansvar som framför allt kvinnor tar för hem och familj så förstår de flesta att situationen är ohållbar.

LÄS MER: Ta med själen på skyddsronden

I Dalarna ligger andelen sjukfall i psykiska diagnoser på 41 procent. Det är näst högst i landet efter Västra Götaland, enligt statistik från Försäkringskassan. Lokalmedierna rapporterar samtidigt att Landstinget Dalarna måste spara 330 miljoner kronor och det behövs ingen längre tankeverksamhet för att inse att det kommer att påverka personalstyrkan, och därmed också kvalitén på vården, kraftigt negativt. Detta samtidigt som fler av oss blir sjuka och trenden visar att den psykiska ohälsan fortsätter att öka i landet. Dalarna ligger tyvärr till och med lite över genomsnittet för landet. Även hos Unionens medlemmar är psykisk ohälsa, som ofta är arbetsrelaterad, den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Så vad ska kunna stoppa den utveckling som i nuläget bara går åt fel håll?

Det finns något vi kan börja med. Det finns nämligen något som visat sig mycket effektivt för att motverka både fysisk och psykisk ohälsa relaterat till jobbet. Det handlar om att stärka företagshälsovården. Unionens nya rapport "Företagshälsovården – hur den fungerar och hur den kan bli bättre" visar att arbetsmiljön är bättre på de arbetsplatser där företagshälsovård finns och fungerar. Oroväckande är dock att många arbetsgivare inte ger sina medarbetare den företagshälsovård de har rätt till enligt Arbetsmiljölagen.

LÄS MER: Många av våra medlemmar mår dåligt

Arbetsgivaren måste säkerställa att företagshälsovården är relevant för varje medarbetare och möta de behov som finns på arbetsplatsen. Tillgång till företagshälsovård påverkar också arbetet med bland annat rehabilitering. På arbetsplatser där det finns tillgång till företagshälsovård svarar cirka 70 procent av de tillfrågade i rapporten ja på frågan om det arbetas aktivt med arbetsanpassning och rehabilitering för att underlätta återgång i arbete. Motsvarande siffra för de utan företagshälsovård var knappt 40 procent.

För att stärka företagshälsovården vill Unionen:

- Att det finns krav på samverkan kring företagshälsovården i Unionens centrala kollektivavtal.

- Att det finns ett tydligt regelverk kring arbetsgivarnas ansvar för rehabilitering och arbetsanpassning.

- Att arbetsmarknadens parter tillsammans med staten diskuterar system för en ansvarsfull finansiering av företagshälsovården.

- Att företagshälsovården kvalitetssäkras.

Vi kan inte stå och se på när vi blir allt sjukare ute på arbetsplatserna. Det är dags att alla får den företagshälsovård de förtjänar.

Jan Jansson

Regionchef Unionen Dalarna

Patrik Sundell

Ordförande regionstyrelsen Unionen Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel