Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den styrande majoriteten duckar från ansvar

Replik till Ulf Berg och Lisbeth Mörk-Amnelius, DD tisdag den 5 november.

Majoritetens svar på vår debattartikel innehåller varken ansvarstagande eller idéer om vägen framåt, däremot innehåller den både faktafel och pajkastning.

Efter den senaste tidens akuta brist på förbrukningsmaterial i vården så skrev vi i vår föregående debattartikel på ämnet att vi tycker att varuförsörjningen ska tas över i egen regi av varuförsörjningsnämnden. Detta för att säkra leveransen av förbrukningsmaterial till vår verksamhet och trygga vården.

Vi vill ha stabila varuleveranser till våra sjukhus, något som Apotekstjänst uppenbarligen inte har levererat. Vi menar att om marknaden inte klarar av att leverera detta, så är det mer rimligt att vi börjar bygga en egen organisation för att säkra leveranserna till vården, snarare än att krampaktigt hålla fast vid idén om att företag måste sköta det.

Det finns redan flera exempel på regioner som framgångsrikt bedriver lagerhållning och distribution i egen regi ute i landet. Några exempel är de borgerligt styrda regionerna Halland och Stockholm. De redan fungerande verksamheterna är bra exempel att utgå ifrån för vår gemensamma Varuförsörjningsnämnd.

Vi ser det här som en rimlig väg framåt och vårt fokus är en trygg vård. Vi ställer oss därför mycket frågande till vad den styrande majoriteten håller på med i detta. De styr Region Dalarna men gör ändå allt de kan för att ducka från ansvaret. Istället för att agera väljer de att sitta passiva utan att presentera egna förslag.

I egenskap av styre så har de dessutom den ordinarie platsen i Varuförsörjningsnämnden för Dalarna. Så i ett läge där Lisbeth Mörk-Amneliusn (DSP) sitter i nämnden och är den enda från Dalarna med rätt att lägga förslag så vill de ändå skylla på oppositionen. Det är nästan genant att (M) och (DSP) vill skjuta över allt ansvar på en ersättare istället för att se sin del i det hela. Om Ulf Berg och Lisbeth Mörk-Amnelius ska styra Dalarna behöver de också agera som ett styre.

Vi socialdemokrater tror inte heller att pajkastning är bra i det här läget. Det är just av den anledningen vi har kommit med konkreta förslag för att undvika sådana här situationer i framtiden. Vi föreslår att varuförsörjningen ska tas över i egen regi, för att säkra vår verksamhet och göra sjukvården tryggare.

Tyvärr verkar majoriteten inte vara beredda att ta något ansvar och saknar egna förslag.

Sebastian Karlberg (S)

Regionråd i opposition Region Dalarna, samt ersättare Varuförsörjningsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips