Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är dags att prioritera kvinnorna!

Det är snart den 8 mars, Kvinnodagen. Det är då vi ska "hyllas".

Hur kommer det se ut för oss kvinnor som inte än har gått i pension och hur ser det ut för kvinnor som har gått i pension?

Det står att man kan logga in på nätet och se "hela" sin pension. Så jag gör det. Det står att om jag jobbar tills jag är 67 år så kommer jag få 15 600 kronor i månaden före skatt. Jag får alltså en minskning med 59 procent.

Hur min yrkeskarriär har sett ut? Jag har jobbat med lite vad som helst och har ett flertal utbildningar i bagaget. Jag har aldrig varit arbetslös. "Misstaget" jag har gjort, är väl att jag bodde utomlands en längre tid, så jag har gått miste om att jobba heltid i Sverige under den perioden. Jag kan väl säga att jag började jobba senare för min pension än andra svenskar.

Hur är det möjligt att någon som jobbat 20 år längre än vad jag kommer att göra, har en sådan dålig pension?

Jag har pratat med flera kvinnor som är äldre än mig som redan har gått i pension och som jobbat mycket längre än vad jag kommer att göra. De kommer inte få mycket mer än jag själv! Hur är det möjligt att någon som jobbat 20 år längre än vad jag kommer att göra, har en sådan dålig pension? De här kvinnorna har förstört sina kroppar redan innan de fyllde 40 år. De har jobbat inom exempelvis vården, på kontor, fött barn och jobbat hemma! Min kropp blev förstörd efter 15 år i sjukvården men jag har nu bytt jobb då det inte var hållbart! De som jobbar på kontor har skador i nacke och armar. Det här är inte okej!

Vänstern vill göra om pensionssystemet eftersom för många har alldeles för låga pensioner. Vi accepterar inte att kvinnor och arbetare missgynnas. Det är dags att prioritera kvinnor, deras löner och pensioner!

Åsa Brolin

Vänsterpartiet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips