Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är ingen klimatfråga- det är klimatkris!

Replik till Karin Peres artikel "Skogarna är avgörande för att lösa klimatfrågan".

Du skriver "klimatfrågan" men det är ingen fråga, det är klimatKRIS. Om den får man ingen vägledning varken av januariavtalet eller Skogsutredningen om skogens roll i den.

Skogsbrukets produktion och främjandet av biologisk mångfald har mycket lite att göra med att lösa klimatkrisen.

Skogsbrukets produktion och främjandet av biologisk mångfald har mycket lite att göra med att lösa klimatkrisen

Allt vi gör skapar koldioxidutsläpp i en sån takt att jordens koldioxidhalt i luften ständigt ökar. Allt vad skogen gör är att växa och därvid uppta koldioxid. Klimatnytta är skogens tillväxt genom trädens och markens nettoupptag av koldioxid, inget annat.

När vi tar bort träd ur skogen minskar dess klimatnytta, det vill säga skogstillväxten blir något lägre. Fällda träd blir i princip som allt annat, de omvandlas till koldioxidutsläpp allt eftersom. Hur mycket klimatnytta Sverige behöver vet ingen. Det är inte bara en viktig politisk fråga utan också en moralisk fråga, som berör alla som äger skog eller har med skog att göra på något sätt.

Det låter nästan lite gulligt när du Karin Peres skriver: "60 procent av virkesvolymen levereras av skogsägande familjer". Man kan utgå från att en betydande del av dessa 60 procent hämtas från "300 000-gruppens" skogsskiften - enskilda skogsägare vars skogsskiften är på högst 100 hektar eller något mer. Gruppen förfogar över cirka sju miljoner hektar. Detta är ungefär lika mycket som skogsbolagen äger.

Våra 300 000 småskogägare får det rätt knapert om de ska försörja sin familj på eget brukande. Här får till exempel Mellanskog ta hand om skogsbruket, det vill säga avverka för att några slantar ska komma in.

Mellanskog säljer skogsbrukartjänster som ägaren inte klarar själv, till exempel plantering, röjning, gallring. Dessa kostar och enda chansen till ersättning för kostnaderna är att avverka. Avverkningen fixar också Mellanskog , vilket är själva syftet med de tjänster som Mellanskog och andra operatörer strävar för. För när virket blivit inmätt kommer avräkningen och utbetalning till säljaren med avdrag för Mellanskogs tjänster och anlitade entreprenörer med maskiner och sånt.

Skogsbolagen är de egentliga köparna av virket och de som styr och bestämmer villkoren för hela skogsnäringen. Deras intresse är alltid vinst/profit med så lite investeringar som möjligt, genom att låta fristående entreprenörer stå för investeringar i skogsmaskinerna och lastbilarna med mera. Det betyder handlingsfrihet för inköp av skogsråvara både beträffande volymer och priser. Betänk att de dominerar skognäringen i flera hela landskap.

I en rapport från Skogsstyrelsen "Skogen räcker inte" konstateras just detta när den framtida efterfrågan och utbud på skogens produkter och nyttor analyseras. Rapporten antyder att skogen sedan 2014 synes ha en negativ tillväxttrend, vilket gör det än mindre troligt att ens nuvarande avverkningsnivå ska kunna bibehållas.

Om klimatnyttan är prioritet 1, är betydligt minskade avverkningar ytterst nödvändigt.

Minskad avverkning totalt innebär att många (tusen) enskilda avstår från avverkning.

Därför måste de på något sätt kompenseras/ersättas för det. Ett första steg är att klimatnyttan får ett konkret mätbart värde applicerbart på alla skogsägare.

Det gäller att skapa en bättre växande, vackrare, rikare skog, som binder mer koldioxid med högre naturvärden. Till det ska ersättningen användas. Så kan skogsägarens fria alternativ bli och därför måste Skogsvårdslagen modifieras. Allemansrätten låter oss besöka varje skog och det "alleman" gillar mest är skogar utan (stora) hyggen.

Björn Magnusson

Socialdemokrat, Vansbro

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips