Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Det är inkomstskillnaderna som är avgörande för samhällsklimatet

Annons

Den tiondel av befolkningen som hade den högsta disponibla inkomsten 2004 tjänade då 15 gånger mer än tiondelen med de lägsta inkomsterna. Idag tjänar de mer än 25 gånger mer. Tack Tankesmedjan Katalys (DN debatt 17 augusti 2014) för denna tydliga redovisning av vad alliansens politik verkligen handlar om och har lett till. Samtidigt kallar sig moderaterna Det Nya Arbetarpartiet.

Till detta bör vi nu lägga resultaten från brittisk forskning som rör hur ett lands inkomstskillnader relaterar till elva olika sociala och hälsofaktorer – kriminalitet, drogmissbruk, livslängd, spädbarnsdödlighet, övervikt, barn o ungdomars skolresultat, tonårsfödslar, mord, antal individer i fängelse, social mobilitet, tillit – och lycka. Den enkla sammanfattningen är att i länder som nått en viss inkomstnivå så har en fortsatt ökning av landets medelinkomster ingen som helst påverkan på dessa faktorer. Det har däremot storleken på inkomstskillnaderna där sambandet nästan är totalt. När inkomstgapet ökar så ökar alltså saker som kriminalitet, missbruk, övervikt med mera, samtidigt som skolresultat, social mobilitet och tillit minskar. Inte i någon politisk debatt har jag hört att alliansens förespråkare visat att de förstått detta.

Hur länge ska vi fortsätta att orsaksförklara Husby och andra oroligheter i vårt samhälle med olika enskilda händelser? Hur länge ska vi blunda för de enorma skillnader i livslängd som finns mellan förorterna som ligger norr respektive söder om Stockholm? Hur länge ska avancerade analyser om att friskolorna på systemnivå inte påverkar skolans likvärdighet dominera diskussionen (där både forskare och andra vet att för varje nytt antagande som förs in i en analys så ökar också riskerna för felslut), istället för att bara se till enkla fakta: skillnaderna i Pisa resultaten mellan olika skolor har fördubblats under perioden 2000 till 2012. Friskolesystemet och det fria skolvalet är troligen den största klass delaren som står att finna utöver de ökande inkomstskillnaderna. När ska vi på allvar börja ta till oss att allt detta är resultat av de systematiska, genomgripande och snabba förändringar som alliansens politik har fört med sig?

Svensk partipolitik har under de senaste mandatperioderna blivit en ren förpackningspolitik, där de reella ideologierna bäddas in i snygga paket av professionella PR-konsulter. Politik tycks idag mest handla om att ta eller behålla makt till vilket pris som helst. När jag röstar så vill jag veta vad jag röstar på, lika mycket som jag vill att innehållet i det jag just köpt motsvarar den snygga förpackningen. Allt annat är falsk marknadsföring. Låt oss nu kalla saker vid dess rätta namn. Moderaterna är ett parti (som tillsammans med allianskamraterna) gynnar de redan välbeställda och väsentligen bidrar till att inkomst- och därmed klassklyftorna oavbrutet ökar. De är lika lite ett arbetarparti som Sverigedemokraterna har något som helst med vare sig nolltolerans mot rasism eller trygghet och tradition att göra.

Och för de med höga inkomster som nu fått helt klart för sig vad som gagnar dem bäst att rösta på ur ett privatekonomiskt perspektiv: Betänk vad Hemingway menade när han gav en av sina böcker titeln Klockan klämtar för dig. Läs gärna hela citatet av John Donne som skrevs på 1500-talet. Vi påverkas alla av det samhälle vi har omkring oss. Till slut når Husbydemonstranterna även Danderyd. Då är det bara säkerhetsgaller och bevakningspersonal som finns kvar som lösning.

Lena Adamson, docent i psykologi vid Stockholms Universitet, expert i högre utbildningsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons