Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det behövs mer information om klimakteriet

Kvinnors liv är uppdelat i faser, först tonåren och tiden som ung kvinna, senare är du mamman och karriärkvinnan. När du blir över 35 år kan du få börja höra ord som "Klimakteriekärring" och "klimakteriekossa" för att du går in en ny fas i livet, förklimakteriet eller klimakteriet. Den 18 oktober är det Internationella klimateriedagen och vi vill därför lyfta upp denna viktiga fråga.

Att kvinnor även idag blir överrumplade på grund av brist på information och öppen diskussion om klimakteriet är en smärre skandal som borde rättas till

Hur ofta pratar du med andra om klimakteriet för att sprida kunskap genom generationerna och dela med dig av dina erfarenheter? Vi är tre kvinnor med ganska skilda erfarenheter av förklimakteriet och klimakteriet och vi tycker att det görs alldeles för lite för att dela information om den här tiden i livet.

En av oss känner av de mer eller mindre berömda vallningarna, de plötsliga svettningar som kommer främst på natten och förstör nattsömnen. En annan av oss har fått svårare att hålla tätt med en urinblåsa som ständigt verkar vara beredd på tömning. En tredje känner av oro och humörsvängningar. Gemensamt känner vi av det allt mer grånande håret, rynkorna och den slappare huden. Vi känner av sämre syn och mindre ork. Allt som har med en åldrande och förändrad kropp att göra - är en del av våra liv nu.

Det är svårt att förändras som människa. Många av oss minns hur tonåren var, fullt med hormoner och en kropp som förvandlades och det är svårt att förstå nu att den man ser i spegeln är samma person som då. Nu sker minst lika stora ändringar i medelåldern och det är lätt att fokusera på det som upplevs negativt samtidigt som få lyfter att klimakteriet också är en fas som ger intryck och erfarenheter som utvecklar. Självklart vill ingen leva med sömnbrist, svettningar och allsköns dilemman och problem, men faktum är att när du lär dig att hantera förändringen så har du med dig erfarenheter som är viktiga och värdefulla. Men det finns också hjälp att få, till exempel bioidentiska hormoner, motion och att följa kostråd och här måste vården bli bättre på att se och förstå vad kvinnor går igenom. Spridning av kunskap är viktigt då många av symptomen går att förväxla med till exempel utmattning, depression eller andra psykiska och fysiska besvär.

Vi är inte ensamma, vi är en del av systerskapet där kvinnor både innan och efter oss kommer hamna i klimakteriet. Därför vill vi bryta tabun som säger att vi inte borde berätta om svårigheter, att vi borde dölja att vi är så gamla att vi hamnat i den här fasen. Åldrandet är en del av livet och det måste omfamnas, inte ignoreras. Att kvinnor även idag blir överrumplade på grund av brist på information och öppen diskussion om klimakteriet är en smärre skandal som borde rättas till.

Vi föreslår därför att:

– Skolor undervisar om klimakteriet så vi alla får med oss mer information redan tidigt i livet.

– Kvinnor i medelåldern får information om klimakteriet hemskickad från regionerna/landstingen.

– Kvinnokliniker med särskild kunskap och ansvar för klimakteriet startas som ger kvinnor råd, stöd och hjälp.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Terese Askerstedt

Veronica Näslund

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips