Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det går att påverka för ett hållbart samhälle

Replik på debattartikel införd i DD den 2 mars 2020.

Vi miljöpartister delar fullt ut den uppfattning som 13 företrädare för Extinction Rebellion (XR) ger uttryck för i DD den 2 mars när det gäller att Region Dalarna borde gå före när det gäller omställningen till ett hållbart samhälle. Vi är liksom skribenterna övertygade om att det går att påverka både i Sverige och runt om i världen. Vi vet att det är nödvändigt.

Hade Miljöpartiet haft större inflytande så hade både sjukvården och kollektivtrafiken i Dalarna varit bättre rustade för dagens utmaningar

De exempel som XR tar upp i sitt debattinlägg när det gäller bristande insatser för kollektivtrafiken och otillräckliga åtgärder för att minska "konsumtionsbaserade" klimatutsläpp är naturligtvis inte något nytt. Vi miljöpartister har lyft dessa problem i snart 40 år.

Vi vill nyansera bilden av politiker som ges i debattinlägget. Det finns folkvalda politiker däribland Miljöpartiet de Gröna, som i många år beskrivit de faror XR tar upp. Det var anledningen till varför Miljöpartiet en gång bildades. Miljöpartiet har presenterat en mängd lösningar och systemförändringar som behövs för omställningen. Allt det XR beskriver, både problem och möjligheter, har vi miljöpartister stått i talarstolarna i kommunerna, i landstingen, i regionerna, i riksdagen och i Nordiska Rådet och förmedlat.

Det är sanningar som nu börjar falla på plats hos en större massa. Sedan Al Gore 2006 kampanjade med en obekväm sanning så har det sakta skett en förändring. Miljö- och klimatfrågorna tas mer på allvar än när Miljöpartiet först valdes in i beslutande församlingar. Men inte bara miljö och klimat, utan också behovet av en global solidaritet kopplad till social hållbarhet.

Hade Miljöpartiet haft större inflytande så hade både sjukvården och kollektivtrafiken i Dalarna varit bättre rustade för dagens utmaningar. Även länets företag hade stått bättre rustade.

Genom rätt politiska styrmedel inkluderande gröna tankar och idéer hade omställningen varit närmare än den är idag.

Som svar till XR och alla unga som bildar opinion: Miljöpartiet de Gröna ger aldrig upp kampen för ett grönt, hållbart och omställt samhälle där människa, djur och natur kan leva i balans. Vi välkomnar alla unga som vill kämpa för en grön framtid! Och vi instämmer i att det är NU det gäller!

Jan Lindholm

fd. riksdagsledamot MP

Maj Ardesjö

ordförande MP Falun  

Jakob Göransson

Grön Ungdom Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips