Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det krävs mer än ett stärkt försvar - Om systemhotet från Ryssland

Det är dags att se sanningen i vitögat. Europa är i krig och Ukraina är första offret. Vi väcks till en verklighet med ett aggressivt och auktoritärt Ryssland, en tillintetgjord europeisk säkerhetsordning och folkrättens regler satta ur spel. Ett reaktionärt Ryssland riktar ett systemhot mot frihet, demokrati och rättvisa.

En ny regering bör anta utmaningarna från hotet i vårt närområde och återta initiativet för att bevara fred och säkerhet i omvärlden.

Väst har gett upp Ukraina, förlorat informationskriget och svikit löftena om pengar till en sårbar ukrainsk demokrati.

NATO och EU står handfallna inför rysk aggression, ockupation och destabilisering av Europas näst största stat. Det är en moralisk kapitulation, inte genom militär övermakt utan genom mänsklig vanmakt.

Rysslands styrka är vår svaghet i en kamp mer mellan viljor än verklighet. När Moskvas vilja möter verkligheten ökar också risken för ett ryskt Ragnarök i putinistisk regimkollaps.

Som vi med Ukraina inte vågat kalla ett krig för krig, så vågar vi inte kalla den ryska regimen vid dess rätta namn. Låt oss inte missta oss: Putinism är fascism. Ryssland styrs av ett parti, som sedan 2006 är motpol till det fria och öppna samhället.

Putin talar i termer från Hitlers Mein Kampf och hotar med kärnvapen om han inte får sin vilja igenom. Rysslands hot är ett systemhot, som rör samhällets alla områden. Det krävs mer än ett stärkt försvar för att möta detta hot. Det krävs en samlad säkerhetspolitik med bred ansats, som utöver utrikes- och försvarspolitiken, även påverkar ekonomisk, närings- och rättspolitik.

Alliansfrihetens grunder i folkrätt och suveränitet samt i nordisk-baltisk balans och stabilitet i vårt närområde är navet i svensk säkerhetspolitik. Här bör vi återta initiativet, vidga manöverutrymmet och öka handlingsfriheten för att trygga fred och säkerhet i Europa. Sveriges roll att återskapa en europeisk säkerhetsordning ska inte underskattas. Att binda oss vid ett NATO handfallet och ryggradslöst inför rysk aggression vittnar om oförmåga till ansvar för vår egen säkerhet. Säkerhetspolitik kräver mod, omdöme och tålamod i att långsiktigt bygga upp ett försvar av Sveriges strategiska intressen och värderingar. Utöver traditionell svensk säkerhetspolitik står vi dock även inför en kamp på nya arenor.

En första stridslinje står på informationsarenan. Det krävs politisk vilja och uthållighet, tydlighet och öppenhet om det ryska hotet för att bemöta Moskvas makt. Vi får inte vilseledas och styras av rysk informationskrigföring, som lamslagit europeisk initiativkraft i Ukraina. Ett nytt psykologiskt försvar bör vara framåtsyftande, självständigt och flexibelt, med förmåga att bemöta påverkan av såväl politik och ekonomi som försvar och säkerhet.

En andra är Kremls export av korruption och kriminalitet till Europa ett verktyg för politiskt och ekonomiskt inflytande. Sverige står fritt från kontinentens beroende av rysk gas. Vi är också en av de tio största investerarna i Ryssland. Svenska företag är förebild för förändring genom nolltolerans mot rysk korruption i sina affärer. Vår frihet från ryskt inflytande kan bidra till att bryta Europas beroende av Moskvas makt genom fördjupat rättssamarbete med ökad övervakning av finansmarknaderna samt åtgärder mot ekonomisk brottslighet och illegala affärstransaktioner. Genom att följa Putins pengar och beivra brott stärker vi våra egna ekonomier och undergräver Moskvas makt.

När en ny rödgrön regering inleder sitt arbete är det i ett läge med större osäkerhet i vår omvärld än på länge. Den möts av utmaningar som kräver mer än samsyn inom försvars- och utrikespolitiken. Så krävs också ett systemhot för att nå den bredd i säkerhetspolitiken, vi så länge talat om, när säkerhetspolitikens övergripande mål och medel plötsligt sammanfaller i något så enkelt men ändå så svårt frihet, demokrati och rättvisa i en kamp mellan det öppna samhället och dess fiender.

Vilhelm Konnander Rysslandskännare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel