Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det råder stora orättvisor i Sverige

På kort tid har flera rapporter publicerats som visar vilka stora orättvisor och skillnader som råder i Sverige.

I Rädda Barnens rapport "Välfärd - inte för alla" redovisas siffror som säger att den ekonomiska familjepolitiken i Sverige inte längre förmår att bekämpa fattigdom eller utjämna skillnader. Stiftelsen The Global village (arrangör av Järvaveckan) presenterade i dagarna siffror kring de så kallade utsatta områdena. Där konstateras att över en halv miljon, eller 5,4 procent av befolkningen, lever i ett sådant område och har betydligt sämre livsvillkor än majoriteten av oss.

Vi undrar, snart med desperation, vad som måste till för att övertyga er som har makten att ändra riktning och återta välfärds- och solidaritetspolitiken

Om man studerar Hyresgästföreningens faktasajt Hurvibor kan en se siffror som visar att i gruppen hyresgäster i vårt eget län är det nästan fyra av tio som har en ekonomisk standard under den gräns som i EU-statistiken kallas relativ fattigdom. Till det kan läggas siffror som säger att vart femte barn i Borlänge växer upp i ekonomiskt utsatta familjer.

I internationella rapporter visar det sig att Sverige dramatiskt sjunker i jämförelser med andra länder i hur våra system kan motverka inkomstfattigdom. Vi är inte längre ett toppland när det gäller sociala skyddsnät – snarare utmärks Sverige av att välfärdssystemen urholkas och vi är nu bara något slag ”medelland” i Europa.

Statistik sedan flera år tillbaka visar dessutom att den rikaste tiondelen av vår befolkning drar ifrån. De har nästan lika stor del av den totala disponibla inkomsten som den fattigaste halvan av hela befolkningen. Inom snart sagt varje viktigt samhällsområde ser vi att skillnaderna mellan fattiga och rika ökar. Och det gäller inte bara pengar. Det handlar faktiskt om själva livet! Folkhälsokommissionen visade för några år sedan att det skilde sex år i livslängd mellan de rikaste och fattigaste människorna som då bodde i Danderyd jämfört med Botkyrka.

Borde inte alla dessa fakta få politiker och beslutsfattare från alla läger att inse att nu måste det till ett omtag i svensk politik? Borde det inte ha varit de här frågorna som den så kallade januariöverenskommelsen skulle handlat om? Borde den inte handlat om välfärdsfrågor istället för slopande av värnskatt, fördubblat RUT-avdrag eller hur man enklare kan få bygga altaner?

Riksdag och regering borde skaka i sina grundvalar om de verkligen tog till sig och insåg vad växande klyftor kan medföra. Vilket samhälle är vi på väg in i? Vilket Sverige vill vi ha om 10 – 20 år? Ingen, säg ingen, tjänar på ett samhälle med ökade orättvisor, med segregation, med klyftor som snart är avgrundsdjupa.

Vi i Verdandi, som dagligen möter människor i både "utsatta” och mindre utsatta områden, vet att de känner orättvisorna in i märgen. Vi undrar, snart med desperation, vad som måste till för att övertyga er som har makten att ändra riktning och återta välfärds- och solidaritetspolitiken.

Vi uppmanar därför er som äger makten att, som ett startskott, bjuda in människor, folkrörelser, organisationer, institutioner, företag till samtal – lokalt, regionalt och på riksnivå - för att lyssna på oss och förstå konsekvenserna av den hittills förda politiken.

Ni måste ta ansvar för den här utvecklingen och göra något åt den!

Styrelsen för Verdandi Dalarna genom Annakari Berglund, ordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips