Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det tar år innan alla slakterier stängs

I DD framförde några personer som verkar för djurrätt en uppmaning om att sluta slakta djur. Jag håller med dem. Det är dags att sluta att föda upp djur för att producera mat till människor. Djur ska, anser jag, ha rätten till sina liv och under sin stund på jorden ska de få leva ett gott och värdigt liv.

Det borde också råda jämlikhet mellan olika djur oavsett art och ras. Skillnaden mellan livet för de flesta sällskapsdjur och de djur som människan håller för att tjäna pengar på är avgrundslik.

Båda kategorierna är dock levande varelser som känner värme, kyla, törst, hunger, ångest, rädsla, glädje och sorg.

En majoritet av människorna ägnar inte en tanke åt de svåra villkor som de djur som blir till mat och kläder tvingas leva med. Jag tänker bland annat på kor och kalvar som skiljs åt inom ett dygn, höns som tvingas leva med höga halter ammoniak i luften, grisar som måste leva på små cementytor, kycklingar som hängs upp i fötterna under slakt, minkar som hålls i små burar. Dessa djur får aldrig möjlighet att låta sina kunskaper och färdigheter levas ut och de ges aldrig tillfälle att få utlopp för sina naturliga instinkter.

Där ses djur som produktionsenheter, de ses mer som del i en maskinpark än som levande varelser med rätt till ett gott liv

Ett djur är liksom en människa en kroppslig, sinnlig, social och tänkande varelse med ett medvetande. En skillnad mellan djur och människor är att människor under uppväxten utvecklar sin intellektuella kapacitet men denna skillnad rättfärdiggör på intet sätt att behandla djur på sätt som är alltför vanliga, till och med lagliga. Riktigt illa är det för djur som finns inom livsmedelsproduktion. Där ses djur som produktionsenheter, de ses mer som del i en maskinpark än som levande varelser med rätt till ett gott liv.

Sannolikt kommer det att ta många år till dess att alla slakterier stängts. Förhoppningsvis kommer synen på djur och djurhållning att gradvis förändras till det bättre för djuren till den dag då det sista slakteriet lagts ner.

De praktiska konsekvenserna av att avveckla produktionen av livsmedel med animaliskt ursprung kommer att lösas allteftersom efterfrågan på råvaror mer och mer kommer att övergå till att täcka behovet av vegetabilier för en mathållning där inga djur behöver dödas för att bli mat åt människor.

Annika Rullgård

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips