Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dimridåer och siffertrixande skadar Dalarnas sjukvård

Det blågröna styret i Region Dalarna verkar leva i villfarelsen att man kan bedriva hälso- och sjukvård utan att finansiera den. På hälso- och sjukvårdsnämnden nu i veckan beslutade de om stora nedskärningar, och har sedan mage att påstå att det inte kommer påverka verksamheten.

Till mötet fick nämnden en lista på en mängd stora neddragningar som styret vill genomföra. Verksamheten Vårdnära service på kirurgen i Falun som idag kostar cirka fyra miljoner kronor ska minskas med tre miljoner, vilket alltså i praktiken är nästan alltihop. På ambulansverksamheten i Dalarna ska sju miljoner sparas, bland annat genom att två liggande sjuktransporter (så kallade lättambulanser) tas bort. Det kommer innebära större belastning på ambulanserna, och sannolikt längre väntetider för patienter. Sammanlagt har det borgerliga styret beslutat om nedskärningar på 82 miljoner kronor.

Det är klart att dessa neddragningar påverkar verksamheten. Pengarna går till att betala löner och finansiera hela verksamheten. Det är också välkänt att trycket på sjukvården är högt och att personalen arbetar hårt. Det finns helt enkelt inte luft i systemet som motsvarar 82 miljoner kronor.

Neddragningar är inte svaret som kan leverera en bättre sjukvård till dalfolket

Att styret inte står upp för sina beslut, utan låtsas som att vården inte kommer påverkas blir en dimridå för väljarna. Nu när de röstat igenom sin besparing på 82 miljoner kronor på sjukvården i Dalarna så kommer det få konsekvenser för verksamheten – för patienter och för personalen.

Vi socialdemokrater är emot den väg som det borgerliga styret nu går. Neddragningar är inte svaret som kan leverera en bättre sjukvård till dalfolket. Vi ser istället att politiken måste investera och göra satsningar för att kunna leverera en bättre sjukvård med kortare köer, mer fast anställd personal och en ökad tillgänglighet i länet. Det är också vad vi föreslagit!

Regionstyrelsens pengapott verkar de hellre vilja ha kvar som en gottepåse att plocka ur när de själva vill

Vi vill att det förs över pengar från Regionstyrelsen till Hälso- och sjukvården för att slippa dessa ogenomtänkta neddragningar. Vi kan föreslå det eftersom det borgerliga styret valt att lägga mer än 300 miljoner där som bara väntar på att läggas till någon verksamhet. Men, istället för att se till att pengarna kommer dalfolket till del så lägger styret alltså pengarna på hög och gör omfattande och förhastade nedskärningar på sjukvården. Regionstyrelsens pengapott verkar de hellre vilja ha kvar som en gottepåse att plocka ur när de själva vill.

Detta agerande med enorma och ogenomtänkta nedskärningar som de försöker dölja genom siffertrixande och bortförklaringar är oacceptabelt. När det borgerliga styret genomför sina neddragningar så är de skyldiga dalfolket att säga det rakt ut. Pengarna till verksamheten finns. Vad de används till är politik, och att de inte används till sjukvård är också politik. Det borgerliga styret måste erkänna och stå upp för sin nedskärningspolitik.

Elin Norén (S)

Oppositionsråd Region Dalarna

Sebastian Karlberg (S)

Oppositionsråd Region Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips