Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dumsnålt och livsfarligt att inte lära av pandemin

Smittspridningen av covid-19 ökar på nytt oroväckande snabbt. Viruset finns nu på äldreboenden i hela landet – också här i Dalarna.

Nu är det upp till bevis för landets politiker och arbetsgivare. Visa att ni lärt av de misstag som gjordes under våren! Sopa inte äldreomsorgen under mattan! Inte en gång till.

Sopa inte äldreomsorgen under mattan! Inte en gång till

Lärdomarna från vårens första våg bekräftar Kommunals bild att äldreomsorgen redan i ett tidigt skede prioriterades ned. Nödvändig skyddsutrustning uteblev. Trots att Kommunal på arbetsplats efter arbetsplats varnade för riskerna blev lidandet stort. Yrkesskickliga undersköterskor och vårdbiträden tvingades slå knut på sig själva när resurserna inte räckte till.

Vi vänder oss nu direkt till er som bär ansvar för äldreomsorgen i Dalarna med uppmaningen att ta krisen på allvar. Vård– och omsorgspersonal står redo att rädda andras liv - men de ska inte behöva frukta för sina egna. Därför hoppas vi att ni som arbetsgivare och politiker ska lyssna extra noga på medlemmarna i Kommunal.

Stoppa springet! Under en pandemi bör personalomsättningen minimeras – personal ska inte gå mellan avdelningar, eller mellan friska och smittade. Nu är det dags att förbättra arbetsvillkoren. Ett sätt är att erbjuda timavlönad personal längre vikariat. Arbetsgivare måste också se till att ”överanställa”, alltså höja grundbemanningen för att minska behovet av att ta in vikarier på enstaka arbetspass.

Säkra förutsättningarna för personalen! Anställda i äldreomsorgen behöver goda förutsättningar för basala hygienrutiner, samt rätt information, adekvat skyddsutrustning och tid för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt. Det ska också kontinuerligt göras riskbedömningar på arbetsplatsen för att skydda de anställdas liv och hälsa.

Punktinsatser räcker inte! Det lärde vi oss alla under våren. Kommunerna är ytterst ansvariga för kvaliteten i äldreomsorgen lokalt – även den som drivs i privat regi. Vi vet att många av er gjort ert yttersta för att få verksamheten att fungera. Samtidigt ser vi nu hur det brister. Trots att rutiner för till exempel avgränsningar, så kallad kohortvård, finns på plats dagtid, finns de inte alltid på plats nattetid. Coronavirus vet inte skillnad på natt och dag. Det krävs rätt rutiner dygnet runt.

Sedan pandemin slog till har ni som arbetsgivare haft sju månader på er att höja beredskapen, införa anpassade rutiner i verksamheten och bygga upp ett lager av nödvändig skyddsutrustning. En stor eloge till er som tagit detta på allvar. Men faktum kvarstår: Fortfarande nås vi av uppgifter om stora brister.

Kommunal kommer att göra allt för en hög kvalitet i äldreomsorgen. De äldre räknar med den fantastiska personalen. Och vi räknar alla med att ni arbetsgivare – varenda en av er - gör ert bästa den här gången!

Tobias Baudin

förbundsordförande Kommunal

Hans-Göran Steneryd

avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips