Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dyra flygresor och hotellvistelser ska inte drabba funktionsnedsatta

Annons

Utifrån det som framkommit om sektorchef Jörg Bassek och hans hantering av kommunens ekonomi vid sitt internationella resande, vill vi sätta det i relation till följande.

Sedan 2014 har många funktionsnedsatta i Borlänge i princip satts i kommunarrest. Orsaken är ett beslut om att sänka den ekonomiska ersättningen för personlig assistans. Den ersättning som är avsedd för den assistansberättigade att kunna avlöna sina personliga assistenter enligt LSS.

Ytterst ansvarig för detta beslut är politikerna i omsorgsnämnden, men ansvarig för det underlag som låg till grund för beslutet var sektorchef Jörg Bassek. Inför beslutet upplystes ledamöter i omsorgsnämnden, av sakkunniga, om att det beslutsunderlag de delgivits i många stycken inte var överensstämmande med den faktiska verkligheten och att ett beslut om att sänka ersättningen inte var förenligt med intentionerna i LSS. Detta ignorerades dock då sektorchef Jörg Basseks auktoritet vägde tyngre för ledamöterna.

I ett moraliskt och etiskt perspektiv har agerandet varit direkt kränkande och som ett slag i magen på väldigt många berörda människor i Borlänge i behov av kommunens stöd

Bakgrunden till beslutet var en ren ekonomisk besparingsambition. Konsekvenserna har för många funktionsnedsatta varit omfattande vad gäller möjligheterna att leva det självständiga liv som LSS föreskriver. Det har även inneburit påfrestande och kostnadskrävande, juridiska processer för funktionsnedsatta och deras företrädare i försök att minimera de negativa konsekvenserna.

De människor som drabbats av kommunens beslut att begränsa assistansersättningen till att endast omfatta det strikt reglerade vardagslivet är individer med stora behov av stöd och support, och som är helt beroende av sina personliga assistenter för att över huvud taget kunna resa bortom hemmiljön, eller utöva aktiviteter utöver de rent basala och grundläggande.

Det som nu uppdagas kring sektorchefen späder på den besvikelse och ilska som hanteringen av assistansersättningen skapat. Att först vara starkt drivande i processen att minimera funktionsnedsattas livsutrymme, för att sedan själv ombesörja ett eget internationellt resande och boende i lyxklass på kommunens bekostnad, med hänvisning till sömnproblem och en fotskada, väcker många tankar och känslor.

Indirekt sker detta på bekostnad av människor med mycket omfattande och svåra, fysiska och mentala, begränsningar. Refrängen till Magnus Ugglas hitlåt ”Jag mår illa” får en påtagligt personlig innebörd för väldigt många människor.

Måhända har inte Jörg Bassek i juridisk mening gjort något oegentligt, det överlåter vi åt andra att avgöra. Men i ett moraliskt och etiskt perspektiv har agerandet varit direkt kränkande och som ett slag i magen på väldigt många berörda människor i Borlänge i behov av kommunens stöd.

Frågan är dessutom, hur det har varit möjligt för Jörg Bassek att, uppenbarligen självsvåldigt, hantera sitt resande på nu uppmärksammat sätt? Hur ser kommunens rutiner ut vid tjänsteresor? Även Jörg Bassek må ju ha, åtminstone i formell mening, en chef?

Dessutom måste det väl finnas en attestordning som antingen löpande har verifierat sektorchefens agerande som okej, eller ha stoppat detta?

Vi hoppas nu på en öppen redogörelse för hur kommunen hanterar den påkomna situationen och att försäkringar ges om att kommunens funktionsnedsatta, och övriga kommuninvånare, prioriteras framför vidlyftiga internationella flygresor och uppgraderade hotellvistelser.

Bo Gunnar Karlsson

Anhörig till assistansberättigad

Roberth Klarquist

VD, Libra Assistans AB

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips