Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: E-sport är bra för ungas hälsa - LI och regeringen måste ändra sin syn på spel

Sverige har idag en lagstiftning som omöjliggör skapandet av ett e-sportcafé med flipperspel och olika typer av LAN-spel. Den tillkom på 80-talet då man trodde att unga blev våldsamma av spel. Idag vet vi att det är precis tvärtom, och därför bör lagstiftningen ändras, skriver Jon Bylund och Jesper Lindström, Liberalerna Falun.

Sverige har idag en lagstiftning som omöjliggör skapandet av ett e-sportcafé med flipperspel och olika typer av LAN-spel, utan att mycket höga licens- och tillsynsavgifter måste betalas till Lotteriinspektionen (LI). Det går sällan eller aldrig att driva en sådan rörelse effektivt.

Lagstiftningen som styr detta heter Automatspelslagen – men vi kan lika gärna kalla den e-sportlagen. Den tillkom i början på 80-talet för att få ungdomar att dricka mindre alkohol och inte prostituera sig. Ja – det är sant. Då trodde man att flipperspel och datorspel gjorde att ungdomar blev våldsamma, söp och sålde sex.

LÄS OCKSÅ: Prissumman för kvinnor som tävlar på Dreamhack rekordstor

Idag vet vi att det är precis tvärtom. Siffror från CAN (CAN rapport 161) gör gällande att ungdomars alkoholkonsumtion minskar, bland annat just till följd av e-sporter, vilket kan ses inte bara i Sverige, utan internationellt. Enligt BRÅ minskar även våldsbrotten. De spel som lagstiftningen ville ha bort är alltså bland annat skälet till varför ungdomar idag mår bättre.

LÄS OCKSÅ: E-sportstjärnan Heaton skriver självbiografi

Lotteriinspektionen (LI) fortsätter dock att vara drakonisk i sin tillsyn mot vissa typer av spel. Framförallt flipperspelen har LI hakat upp sig på och anser vara lotterier. Vissa spel, som till exempel Counter Strike, vilket LI själva lyfter fram – är okej att spela under vissa tillfällen. Men oavsett spel så går det inte att ställa upp dem permanent i en offentlig lokal, om man inte betalar höga licens- och tillsynsavgifter.

Spelen är inte onda – snarare tvärtom. De främjar ungdomars välbefinnande, uppenbarligen, och skapar arbetstillfällen.

Vi har begärt ut samtliga analyser som LI gjort av spel, men fått till svar att några sådana aldrig gjorts. Enligt lag krävs det en analys för att ett spel ska kunna klassas som ett lotteri. LI hyser istället godtyckliga åsikter om vissa typer av spel, utan att alltså ha någon som helst grund för sina påståenden. LI tycker om att hänvisa till en text från Kommundepartementet från 1982. Har ni aldrig hört talas om den myndigheten så är det inte konstigt - Kommundepartementet försvann 1983.

LÄS OCKSÅ: Nu finns dataspel på schemat i skolan

Den texten beskriver ungdomars spelande på datorer, arkadspel och flipperspel som farligt. Spelaktiviteterna anses driva ungdomar i fördärv med bland annat ökad alkoholkonsumtion till följd. Men idag vet vi alltså att det är precis tvärtom. Svenska skolor har e-sport som ämne. Flipperspel spelas i Sverige- Europa- och Världsmästerskap. Och vår utbildningsminister – Gustav Fridolin –har själv haft flipperspel på riksdagskansliet.

Spelen är inte onda – snarare tvärtom. De främjar ungdomars välbefinnande, uppenbarligen, och skapar arbetstillfällen. Men LI och e-sportlagen hindrar detta.

Finansdepartementet har haft riksdagens tillkännagivande på sitt bord för att förändra denna e-sportlag i flera år. Ändå har man inte agerat. Detta alltså till trots att så starka organisationer som CAN och BRÅ ser att de här spelen alltså är bra för folkhälsan. Regeringen måste självfallet avskaffa lagstiftningen i sin helhet – och det omgående.

Jon Bylund och Jesper Lindström, Liberalerna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel