Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/Emil 12 år oroas för jordens framtid: "Vi kan alla hjälpa till att göra en bättre livsmiljö för djuren"

För 200 år sedan levde människa och natur i harmoni. Naturen bara kryllade av liv - i haven, i skogarna, på stora isområden, på savannen. Det människorna då oroade sig för var främst nödår med dåliga skördar. Men naturen bara fanns där, full av liv.

Nu lever inte människan i harmoni med naturen. Vi svenskar lever som om vi hade fyra jordklot. Vi släpper ut plast och skräp i naturen, vi "sprutar ut" farliga gaser, vi äter och producerar mängder med kött. Vi lever som om naturresurserna var oändliga. Men så är det inte. Naturen, hela vår planet, har aldrig varit i så stor fara förr.

Ett stort orosmoment är haven. De håller på att dö ut och bara bli livlösa sörjor som flyter omkring på vår planet. Det släpps ut mängder med skräp, främst plast, och avgaser i haven och atmosfären. Nedskräpningen (med framför allt plast) samt utsläpp av miljöfarliga ämnen och koldioxid, innebär att små sälar fastnar i fiskenät.

Om alla hjälps åt kommer vår planet Jorden ha en fantastisk framtid, full av liv!

Det gör att sälmammor inte kan få ungar, då isen som de föder dessa på smälter. Det gör att sköldpaddor äter plastpåsar som liknar maneter och kvävs till döds. Det innebär att fiskarna får i sig mängder med miljögifter- gifter som vi sedan får i oss. Allt detta pågår nu, medan du arbetar, medan du äter, medan du sover. Och det måste ske en förändring.

Det största hotet är att vi människor tror att andra löser problemen. Men, det är bara vi som kan ändra på detta. Och det är hur lätt som helst. Bara alla hjälps åt. Varenda människa kan hjälpa till, på ett mycket enkelt sätt.

Följande punkter är några enkla saker vi människor kan göra för att rädda världens hav:

- Släng inget skräp i naturen; återvinn det istället. Eller, ännu bättre, köp så lite ny plast som möjligt. Allt vi slänger på marken kommer förr eller senare till haven. En skrämmande nyhet är att det varje dygn flyter in lika mycket skräp på Västkusten i Sverige som det ryms i 120 badkar. Det är otroligt hemskt. Det måste bli ett stopp.

- Släck lampan när du går ur ett rum och spara på allt vatten, då dessa ting, vatten och elektricitet, kräver stora utsläpp för att få fram.

- Skänk en gåva eller bli fadder till haven eller Östersjön på Världsnaturfonden WWF. Varje liten krona räknas, och gör skillnad.

- Köp FSC-märkt fisk och skaldjur.

Sammantaget, det finns flera enkla saker vi kan göra för att få planetens hav, och hela planeten, att må bättre. För var vi än bor, kommer vi märka av miljöförstöringen. Gör en för dig liten insats för miljön och haven, för dessa ting har en enorm insats som kommer betyda något. Och kom ihåg att "flera bäckar små till slut blir en hel å", vi kan alla hjälpa till att göra en bättre livsmiljö för djuren. Om alla hjälps åt kommer vår planet Jorden ha en fantastisk framtid, full av liv!

Emil 12 år

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips