Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En ny friskola skulle kosta 13 miljoner mer om året och försämra kvalitén i den kommunala skolan

Skolan i Mora är under hård ekonomisk och kvalitetsmässig press. Därför har vi i brett politiskt samförstånd arbetat för att förbättra lärarnas möjlighet att utveckla Moras skolor genom att samla Moras två högstadieskolor i en modern och välfungerande högstadieskola för alla.

I praktiken skulle det bli omöjligt att gå vidare med planeringen för att bygga en ny modern högstadieskola

I det läget tycker den borgerliga majoriteten att det är en utmärkt idé att förorda etableringen av en fristående högstadieskola. En etablering som, om Skolinspektionen också skulle tillstyrka den:

För dig som pluskund: Mora satsar miljoner på ny förskola: "Jag är jätteglad"

1. Minskar elevunderlaget för det kommunala högstadiet med drygt 25% (180 av ca 700 elever), vilket i grunden ändrar förutsättningarna för hur vi kan förbättra kvalitet och arbetsmiljö för elever och lärare.I praktiken skulle det bli omöjligt att gå vidare med planeringen för att bygga en ny modern högstadieskola, då vi i nuläget inte vet hur många elever denna i så fall måste kunna inrymma.

2. Allvarligt försvårar möjligheterna att fylla alla lärartjänster med kompetenta och välmeriterade lärare, både i den kommunala och i den tänkta fristående skolan. Lärarna räcker inte till redan som det är idag.

3.  Och inte minst: Merkostnaden för Mora kommuns skattebetalare blir ca 13 miljoner per år om den fristående högstadieskolan når sitt mål om 180 elever!

För dig som pluskund: Förskoleupproret: Nu vittnar förskolepersonal om det pressade läget: "Har alldeles för många barn i grupperna"

Allt detta framgår av det underlag som För- och grundskoleförvaltningen – stab, rektorer och lärare – utarbetat som svar på Skolinspektionens frågor om konsekvenserna för Mora kommuns skolverksamhet vid en etablering av en fristående högstadieskola.

Ändå väljer den borgerliga majoriteten, inklusive Morapartiet, att med önsketänkande och argument hämtade direkt från sina partiprogram, låta För- och grundskolenämnden och kommunstyrelsen lämna ett yttrande som går stick i stäv med slutsatserna i förvaltningens underlag. Istället tillstyrker de entusiastiskt etableringen av ett fristående högstadium i Mora.

Läs mer: Dalakommuner får 3,5 miljoner kronor till läxhjälp – "Ska inte vara en plånboksfråga"

I debatten i För- och grundskolenämnden ansåg företrädare för den borgerliga majoriteten att förvaltningens slutsatser skulle vara politiskt motiverade… Rent häpnadsväckande av politiker som annars starkt förespråkar att vi i alla andra sammanhang ska lyssna på och lita till professionen och våra tjänstemän. Ett allvarligare underkännande av den egna förvaltningen är mycket svårt att tänka sig!

Det finns dessutom övertygande forskning som talar emot de fördelar av en fristående skoletablering som majoriteten hävdar, speciellt på en liten ort som Mora. Ökad segregering, försvårad rekrytering, högre kostnader, mm. Listan kan göras lång, men trots förvaltningens mycket tydliga och väl underbyggda underlag väljer majoriteten att låta ”tyckanden” styra kommunens yttrande i frågan.

Låt oss hoppas att Skolinspektionen äger större insikter och förståelse för den kommunala verkligheten.

Johan Morell (S), 2:e vice ordförande För- och grundskolenämnden

Karin Lübeck (S), ledamot För- och grundskolenämnden

Lennart Sohlberg (S), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel