Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En rättvisare bild av Syrienkriget

Annons

Vår uppfattning om Syrienkriget har medvetet skapats av krafter som strävat efter ett regimskifte i Syrien. Dessa krafter har tidigare med överlägsen medial dominans nått sina mål i Irak och Libyen. USA och EU har tillsammans med de reaktionära kungadömena på Arabiska halvön haft en uttalad målsättning att störta Syriens regering.

Assad har utmålats som "den värsta terroristen". 2014 rapporterade The Soufan Group att antalet utländska krigare i Syrien uppgick till 12 000 personer från 81 länder. Det antalet har senare ökat kraftigt.

Ledande politiker i väst har inte velat besudla sina händer genom att ingripa direkt militärt som skedde i Irak och Libyen. De har överlåtit krigsinsatserna till jihadisterna och stödet har varit omfattande. Mediala lögner och ekonomiska sanktioner riktas mot Syriens regering för att misstänkliggöra och skada Syriens kamp mot den internationella terrorismen.

Organisationen Center for Public Integrity presenterade en studie över USA:s lögner om massförstörelsevapen i Irak och Saddam Husseins samröre med Al Quaida. I offentliga sammanhang ljög George W Bush och hans kumpaner 935 gånger mellan 11 september 2001 och anfallet mot Irak 20 mars 2003.

Det är många som har anledning att skämmas

Författarna till studien slår fast att "Den sammanlagda effekten av lögnerna - som förstärktes av tusentals nyhetsartiklar och nyhetsinslag - var massiv .... medierna skapade en för alla kritiska synpunkter ogenomtränglig vägg.

Politiker, kommentatorer och ledarskribenter har agerat papegojor och Syriens regering har ställts vid skampålen. Det är många som har anledning att skämmas. För att få en rättvisare bild om kriget i Syrien rekommenderar jag läsning av journalisten Patrik Paulovs bok "Syriens tystade röster".

Hans Skagerlind

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips