Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett viktigt steg för ökad integration i Borlänge

Lagen om eget boende, (den så kallade EBO-lagen) gör det möjligt för asylsökande att ordna eget boende istället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden. Till exempel kan den asylsökande välja att bo hos vänner eller släkt utan att förlora sitt bidrag - enligt lagen om mottagande av asylsökande (LMA).

Regeringen har den 19 september 2019, i en proposition (2019/20:10) föreslagit att asylsökandes möjligheter att bo i eget boende ska begränsas i vissa områden.

Vi ställer oss positiva till regeringens förslag.

Under förutsättning att propositionen antas, föreslår socialnämnden kommunstyrelsen att utreda möjlighet att områdesbegränsa utpekade delområden; Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna.

Borlänge har tagit ett stort ansvar. Beslutet är därför ett viktigt steg för en ökad integration i kommunen. Förslaget syftar till att asylsökande i större utsträckning än i dag ska välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande. Propositionen ska beslutas i Riksdagen den 27 november 2019. Om förslaget klubbas igenom kommer lagändringen träda i kraft den 1 januari 2020.

På lång sikt skulle detta medföra en mer integrerad skola i Borlänge, vilket kanske är den viktigaste faktorn för ökad integration

Vi får ett bättre verktyg för att minska trångboddhet, bland annat genom att reducera trycket på boende i området om att ta emot landsmän i sina hem.

Vi vill också minska trycket på skolor och andra offentliga verksamheter i närheten. På lång sikt skulle detta medföra en mer integrerad skola i Borlänge, vilket kanske är den viktigaste faktorn för ökad integration.

Utifrån att Socialnämndenär positiva till områdesbegränsning och redan har identifierat två områden där områdesbegränsning skulle ha positiva effekter, bör Borlänge kommun vara proaktiva.

Vi har noga följt denna proposition och fört dialog med Polis, Tunabyggen och Borlängebon. Vi är överens om att Borlänge bör genomföra detta om möjligheten finns.

Vi måste ge människor en rimlig chans att komma ut i svenska samhället. Vi tror att detta är ett steg på vägen till att fler ska komma ut i studier och arbete i Borlänge.

Kenneth Persson (S) Socialnämndens ordförande, Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips