Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: EU:s vapendirektiv hotar den svenska jakten

/
  • Företrädare för Centerpartiet skriver att EU:s vapendirektiv slaget skulle försvåra möjligheten för vanliga människor till jakt och sportskytte.

Annons

EU-kommissionens ambition att minska antalet illegala vapen för att därigenom minska risken för fler terrorattacker såsom de i Paris, är givetvis något som Centerpartiet med kraft ställer sig bakom. Stora delar av förslaget skulle dock inte försvåra för terrorister, men däremot avsevärt försvåra möjligheten för vanliga människor till jakt och sportskytte. Det finns ett antal punkter i förslaget vi är kritiska till.

MER JAKTDEBATT: Naturskyddsföreningen: Tillbaka till skolbänken för Ulf Berg (M) i vargfrågan

Förslaget vill begränsa tillgången till så kallade halvautomatiska vapen, vilket riskerar förbjuda en del vapen som i dag används av både jägare och sportskyttar. En sådan typ av lagstiftning bidrar inte i kampen mot terror utan försvårar bara vanliga människors liv.

Direktivet föreslår också att vapenlicenser ska omprövas vart femte år. Vi tror att detta skulle bidra till mycket stor utökad byråkrati samtidigt som det är tveksamt att det kommer att ge någon större effekt. Centerpartiet ser inte att detta förslag substantiellt bidrar till bekämpningen av illegala vapen och terrorism.

MER JAKTDEBATT - Replik om vargjakten: Naturskyddsföreningen kramar EU för att stoppa riksdagen

Nej, EU-direktivet hotar inte jakten

Det är viktigt att de som hanterar vapen också har den fysiska och psykiska förmågan att kunna göra det. Därför är det bra att läkare har anmälningsskyldighet ifall det vid kontroll förefaller finnas hinder för fortsatt licens. Att däremot, som direktivet föreslår, införa obligatoriska läkarkontroller tror vi enbart skulle leda till en ökad byråkratisering – inte till färre terroristattacker.

Ett stort problem är hur procedurer kring att deaktivera vapen ser ut på olika håll inom EU och på den fronten är det viktigt att EU har gemensamma regler. I Sverige deaktiverar man vapen på ett sätt som gör dem obrukbara, men i många andra länder kan deaktiveringen lätt tas bort så att vapnen kan användas. Detta måste stoppas genom enhetliga EU-regler så att de inte kommer i orätta händer.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Fler debattinlägg hittar du här

För Centerpartiets del är det kampen mot illegala vapen och vapensmuggling som måste stå i centrum när det gäller vapenlagstiftningen och inte begränsningen av legala vapen.

Johan Hedin

Rättspolitisk talesperson, Centerpartiet

Eskil Erlandsson

Landsbygdspolitisk talesperson, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons