Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: EU-valet: Klimatet är valets viktigaste fråga

Annons

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet och varje röst behövs för ett grönare och mer hållbart Europa. Centerpartiet och Centerpartiets Ungdomsförbund i Dalarna står för ett grönare Dalarna, ett grönare Sverige och ett grönare Europa.

Många av de andra partierna tycks ha insett att intresset för klimatpolitik ökat den senaste tiden och har äntligen vaknat i miljöfrågorna. Nu försöker de skyndsamt och förhastat ta fram ny klimatpolitik för att leverera slagkraftiga slogans i valets slutskede. Det blir närmast komiskt när partier som aldrig varit i närheten av de EU-utskott som jobbar med miljö- och klimatlagstiftning går till val som klimatets röst i Europavalet.

Moderaterna och Kristdemokraterna landar i att ny kärnkraft behövs, men det är något som är upp till varje enskilt EU-land att besluta om. Liberalerna vill förändra röstningen från enhällighet till kvalificerad majoritet gällande alla beskattningsförslag enbart för att få igenom koldioxidskatten. Sverigedemokraterna vill införa miljökrav i standarder, men det görs redan i EU:s ekodesigndirektiv. Miljöpartiet föreslår nationella koldioxidbudgetar, vilket inte skiljer sig från det redan existerande systemet med bindande utsläppsgränser för varje land. Det ska tilläggas att ingen av de fyra miljöpartistiska parlamentarikerna valt att prioritera miljöutskottet som ordinarie ledamot. Vänsterpartiet slår sig för bröstet och menar att man toppar många miljömätningar, men faktum är att man inte jobbat alls i någon av de utskott som berör miljö- och klimatfrågor.

Vi i Centerpartiet kommer alltid att prioritera klimatfrågan, såväl lokalt här i Dalarna som i Europaparlamentet. Det har vi visat denna mandatperiod genom att jobba aktivt i alla tre kommittéer för miljö, energi och jordbruk i Europaparlamentet. Vi har levererat resultat och aktivt bidragit till att utforma EU:s klimatpolitik. Vi är dessutom beredda att fortsätta jobba hårt för att leverera mindre prat och mer resultat i miljöpolitiken även den kommande mandatperioden. Europaparlamentet behöver mindre prat och mer verkstad.

Vi har inte lång tid på oss att minska växthusgaserna och motverka klimatförändringarna. Då behövs en effektiv och aktiv klimatpolitik där vi jobbar tillsammans för att klara utmaningen. Ett tydligt exempel är Europas elnät. Kopplar vi samman Europas elmarknader så kan exempelvis solceller här i Dalarna göra verklig skillnad för klimatet och minska koldioxidutsläppen på kontinenten i Europa. De gröna lösningar som kommuner, företag och privatpersoner här i Dalarna har skapar på så sätt klimatnytta för hela unionen.

Vi i Centerpartiet har en lång historia av miljöpolitiskt engagemang samt en bred och omfattande klimatpolitik. Vi kommer att fortsätta jobba hårt och aktivt i EU för att lösa klimatkrisen. Vår gröna politik behövs i Europa. Vi tycker att du ska rösta för klimatet den 26 maj.

Emma Wiesner, Centerpartiet, toppkandidat till Europaparlamentet #3

Linus Karlén, distriktsordförande CUF Dalarna

Ida Wallinder, vice distriktsordförande CUF Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips