Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: EU-valet: Studier utomlands – en gränslös EU-framgång

Annons

Snart är det val till Europaparlamentet. I en tid när nationalistiska rörelser blir allt starkare och misstron mellan människor växer är behovet av utbyten större än någonsin.

Hundratusentals svenska elever och studenter har pluggat utomlands med EU:s utbytesprogram Erasmus+. Men det är inte bara blivande akademiker som ska kunna göra utbyten, även yrkesarbetare ska kunna ta del av möjligheterna.

EU-samarbetet bygger på gemensamma värden om fred, frihet och demokrati. Om pressfrihet och domstolars oberoende. Nu ser vi hur dessa värden hotas av högerextrema krafter runt om i Europa. I land efter land vinner auktoritära partier inflytande och angriper grundläggande mänskliga rättigheter. Kvinnors rättigheter, fackliga rättigheter och minoriteters rättigheter är under attack. Den ideologi som tidigare har dragit ut Europa i krig och konflikt är återigen ett hot mot demokratin och hela den europeiska gemenskapen.

Högerextrema och nationalistiska rörelser vinner mark när det ekonomiska avståndet och bildningsklyftorna växer. Såväl i Sverige som i övriga Europa ser vi ökade klyftor mellan människor. Vi ser hur röster höjs för att strypa åsiktsfriheten och begränsa det fria ordet. Kampen för jämlikhet och rättvisa, för mer kunskap och bildning, behöver därför växlas upp.

Mer måste till för att fördjupa demokratin och sammanhållningen. Europa ska finnas för vanliga människor. Man behöver kunna träffas och bygga vänskapsband. Sedan Sverige gick med i Erasmus 1992 har 200 000 elever, studenter, ungdomar, lärare och ungdomsledare fått möjlighet att tillbringa en period i ett annat europeiskt land för att lära tillsammans med kamrater och kollegor från hela Europa. Det har förbättrat deltagarnas språkkunskaper och erfarenheter och bidragit till europeiska vänskaper och relationer.

Socialdemokraterna vill att Erasmus+ ska breddas och användas av fler grupper. Det är inte bara blivande akademiker som ska göra utbyten, även yrkesarbetare ska kunna ta del av möjligheterna till europeiskt utbyte. Därför ställer vi oss bakom EU-kommissionens förslag om att Erasmus+ ska bli mer inkluderande, så att även personer med mindre priviligierad bakgrund får studera eller praktisera i ett annat EU-land.

Nu bestämmer du Europas riktning. Varje dag kommer vi socialdemokrater att kämpa för att EU ska fortsätta vara öppet, fritt och en plats för alla medlemsländers medborgare. Vi samtalar med väljare och berättar om varför det är så viktigt att du använder din rösträtt. I dag besöker vi Falun och Borlänge. Ställ gärna frågor och berätta om vilket Europa du vill leva i, för vi vill att du ska vara med.

Snart är det val till Europaparlamentet. Aldrig tidigare har det varit så viktigt att just du gör din röst hörd. Rösta för ett starkare EU med mer kunskapsutbyte och mindre klyftor.

Anna Ekström, utbildningsminister (S)

Roza Güclü Hedin (S), riksdagsledamot från Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons