Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Extra insatser i Leksand kan behövas mot smittspridningen 

Leksands kommun befinner sig i en allvarlig situation vad gäller andel döda i covid-19. Enligt SVT den 2 juni stod Dalarna på tredje plats av alla regioner i landet, efter Stockholm och Södermanland, när det gäller andel döda i covid-19 per 10 000 invånare.

Av Dalarnas kommuner stod Leksand på tredje plats efter Borlänge och Gagnef. Leksand hade nästan lika många dödsfall (8,9) andelsmässigt som Stockholms kommun (8,8). Leksand befinner sig alltså bland de kommuner i Sverige som redan har högst andel döda i covid-19. Nu anländer turister och sommarboende till Dalarna och Leksand. När reserestriktionerna lättats upp, kommer antagligen ännu fler besökare. 

Risken ökar för större smittspridning, och att pandemin får ännu mer fäste i Leksand

Visst är det bra för näringslivet med fler besökare. Men det blir också större trängsel där människor möts, i butiker, på restauranger och vid evenemang. Risken ökar för större smittspridning, och att pandemin får ännu mer fäste i Leksand. 

Dalarna togs nyligen upp som exempel på just ökad smittspridning genom sommarturismen, av Folkhälsomyndigheten. Då vi tidigare fick in smitta på äldreboenden så behöver vi vara väldigt försiktiga framöver så att det inte sker igen. Coronapandemin visar tydligt smärtsamt på brister inom äldreomsorg över hela landet. Det behövs hållbara åtgärder framöver:

Vi behöver öka de fasta trygga anställningarna och minska antalet onödiga timanställningar. All personal måste kunna vara hemma med sjukpenning om de känner sig sjuka. Leksands kommun har haft alltför många timanställda inom omsorgen. Det visar sig nu i coronatider vara mycket dåligt och ökar risken för smittspridning. Trygga jobb leder till bättre bemanning som innebär att man kan göra vettiga scheman. Då blir det bättre för våra äldre och för de anställda.

Antalet besökare och turister ökar nu snabbt vilket vi välkomnar. Men vi hoppas verkligen att kommunledningen har tagit höjd för att hantera en situation där coronaviruset riskerar att spridas ytterligare i Leksand. Samt att man verkligen följer upp Folkhälsomyndighetens rekommendationer på offentliga platser, serveringar och andra uteställen. 

Kajsa Fredholm

ordf, Vänsterpartiet Leksand

Inga Westlund

gruppledare

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips