Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Falun behöver en övergripande plan för omställning till ett hållbart samhälle

Vi lever i en tid som präglas av olika kriser. Vi ser att Falu kommun, Sverige och världens motståndskraft är svag och våra samhällen bräckliga. Vi kommer också att se fler kriser och måste arbeta aktivt med gröna lösningar för att hålla oss inom planetens gränser.

Falualliansen har arbetat för att ersätta de tre hållbarhetsprogram (miljö, folkhälsa och tillväxt), som gäller tom 2020, med en styrmodell. Den politiska ledningen har valt fem lokala mål kopplade till Agenda 2030. Då har det sagts att den kommunala organisationen inte mäktar med att hantera alla de 17 målen i Agenda 2030. Vi vill inte förringa det arbetet men ambitionen måste vara högre. Att alla de mål som omfattar eller berör Falu kommun och dess invånare, betraktar vi som en absolut miniminivå. Annars är Falualliansens ambition i praktiken att inte uppnå Agenda 2030.

Falu kommun har under många år tidigare arbetat systematiskt för ett ekologiskt, social och ekonomiskt hållbart samhälle. Den traditionen riskerar att brytas nu. Mycket finns kvar att göra och Miljöpartiet vill intensifiera arbetet och göra det till en fråga för hela Falu kommun och medborgarna. Det är helt avgörande för framtiden att ambitionerna inte sänks! Vi behöver ta ett samlat grepp på samhällsstrukturen och ta vår rättvisa del av arbetet.

Sverige har antagit målen i Agenda 2030. Det vi tillsammans med flera andra har uppfattat som det svåra, är hur vägen ska se ut från det samhälle vi har idag, som är baserat på helt andra värden än våra gemensamma naturresurser, till ett samhälle grundat i det goda och hållbara livet där vi lever i balans med naturen och det resurser som är tillgängliga på lång sikt.

Vi behöver ett strukturerat införande av en plan för omställningsarbetet. En plan med mål som ska utformas i dialog med medborgarna. Dialogen med alla medborgare är A och O. Vi ser det som avgörande att omställningen till det hållbara samhället görs i samarbete med folket på landsbygden. De som har ett stort ansvar för vår försörjning ska inte vara de som får betala mest för omställningen. Även de svagare grupperna i samhället måste vara delaktiga. Människor måste känna sig lyssnade på. Att ställa om samhället, är ett positivt arbete där alla kommer att vinna om det görs det på ett bra och genomtänkt sätt. Vi behöver lära oss tillsammans, diskutera och konkret föreslå hur samhället ställer om på alla nivåer. Vi behöver ett samhälle och ett system, baserat på samarbete.

Hur ser självförsörjningen egentligen ut i Falu kommun? Vi behöver får svar på den frågan, liksom andra viktiga frågor och hur vi löser dem.

Det går inte att tydligt nog peka på att omställningsarbetet är en viktig demokratisk fråga! I arbetet ska vi ta vara på den kunskap och visdom som redan finns bland människor, företag, organisationer och omställningsrörelser.

Miljöpartiet de gröna föreslår

- att Falu kommun ska arbeta fram en konkret och sammanhållen plan för omställning till ett hållbart samhälle, med stöd i det arbete som redan finns och görs.

- att omställningsarbetet utformas och utförs tillsammans med medborgarna både i stad och landsbygd.

- att organisationer som föreningar, företagare och olika nätverk involveras i omställningsarbetet

- att i arbetet ta inspiration från goda exempel både i Sverige och i andra delar av världen

- att Falu kommun har Agenda 2030 och delmålen som lägsta nivå för arbetet.

- Falu kommun förlänger giltighetstiden för de tre hållbarhetsprogrammen, miljö-, folkhälso- och tillväxtprogrammet tills ett nytt program finns

- att Falu kommun aktiverar förslaget om ett strategiskt råd för omställningsarbetet

För Faluns framtid, bifall till motionen!

För Miljöpartiet de Gröna:

Maj Ardesjö

Mats Wiklund

Karolina Brosché

Kenth Carlson

Linus Lindgren

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips