Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Flytta finalen från Israel!

I år är det planerat att finalen i Eurovision Song Contest ska hållas i Israel. Landet har sedan mer än 50 år ockuperat sitt grannland Palestina och för de palestinier som lever där och inne i Israel råder ett apartheidsystem under Israels övermakt.

I Gaza hålls 1,5 miljoner palestinier som fångar i det som kallats världens största ungdomsfängelse då majoriteten där är barn och ungdomar. Det finns många FN-deklarationer mot ockupationen och mot alla brott mot palestiniernas mänskliga rättigheter men det struntar Israel helt i.

Det är ingen kritik mot tävlingen eller Melodifestivalen på de olika orterna men vi i Falu Fredskör vill uppmana arrangörerna att överväga att flytta finalen från ett land som så uppenbart struntar i grundläggande mänskliga rättigheter.

Det finns en internationell maning till kulturbojkott av Israel och nu inför Melodifestivalen finns det både en svensk och flera europeiska kampanjer med uppmaningen ”Flytta finalen”. Det är ingen kritik mot tävlingen eller Melodifestivalen på de olika orterna men vi i Falu Fredskör vill uppmana arrangörerna att överväga att flytta finalen från ett land som så uppenbart struntar i grundläggande mänskliga rättigheter för en stor minoritet av sin befolkning och håller sitt grannland under fortsatt ockupation.

Falu Fredskör är en blandad kör med cirka 40 medlemmar. Vi har funnits i 35 år och Lars Englund har varit körens ledare hela tiden. Körens största merit är att vi träffat, sjungit och dansat tillsammans med Nelson Mandela. Vi var starkt engagerade i kampen mot apartheid med många sånger från den sydafrikanska befrielsekampen.

I november 2018 hade vi en körverkstad och konsert i Nybrokyrkan i Falun för att hedra Nelson Mandela som skulle fyllt 100 år. Vi sjöng i en 120 personer stor kör i en fullsatt kyrka. Stödet för en värld fri från apartheid kändes stort och levande bland oss alla och en palestinsk kärlekssång passade fint in bland de sydafrikanska frihetssångerna.

Falu Fredskör har också turnerat på den ockuperade palestinska Västbanken till stöd för det palestinska folkets rätt till självbestämmande. Vi tänker som Nelson Mandela att ”Världen blir inte fri förrän det palestinska folket också får sin frihet”.

Falu Fredskör

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips