Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Folk har blivit rädda i Sverige!

Vad har hänt? Svenska folket har helt plötsligt slutat lita på myndigheter och forskare. Faktaresistensen är stor. Politikerförakt och misstro sprider sig som en farsot över landet. Ingen går säker. Folkvalda politiker, oavsett partitillhörighet, hotas till livet, samtidigt som lynchmobben frodas på nätet.

Trots att Sverige är ett av världens rikaste länder så skriver människor att de vill flytta till Polen eller Ungern på grund av Sveriges totala kollaps

Hur kunde det bli så här? Trots att Sverige är ett av världens rikaste länder, som ligger i topp i alla tänkbara undersökningar, så skriver människor att de vill flytta till Polen eller Ungern på grund av Sveriges totala kollaps.

Har det månne att göra med den våg av nyliberala idéer som genomsyrat Sverige under 30 år? Som fått bestämma och rota sig djupt hos beslutsfattare. Byggnads GävleDala tror det!

När människor hotas med försämrade villkor vid arbetslöshet eller sjukdom blir de rädda och tysta. När barnens skola, apoteket, arbetsförmedlingen och vårdcentralen läggs ned tappar de tron till samhället. De tappar tron att politiken kan göra skillnad. De orkar inte protestera, trots att de vet att jämlika samhällen är det bästa argumentet mot nyliberalismen. De orkar inte strida mot att privata kapitalister skor sig på barnens skola eller vårdcentral.

Istället lyssnar man till de som har enkla lösningar på svåra problem; Sänk skatten! Försämra tryggheten för arbetare! Stäng gränserna! Skyll allt på invandrare och flyktingar!

Vi inom Byggnads GävleDala vet att det finns en annan lösning!

Vi är övertygade om att vi tillsammans kan förändra landet till det bättre. Skolorna ska inte vara privata, barnen ska mötas där de bor och vinsterna ska gå tillbaka till verksamheten.

Vårdcentraler, arbetsförmedling och apotek ska drivas av samhället och finnas där människor bor.

Skatt ska tas ut efter bärkraft och en gemensam välfärd ska komma medborgarna tillgodo vid behov.

Pensionerna ska man kunna leva på och barn som har det stökigt ska få styrning i tidig ålder.

Endast ett jämlikt samhälle får oss att inte vara rädda.

Uttalande från Regionfullmäktige Byggnads GävleDala

genom

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips