Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: För få sommarjobb i kommunen

Annons

På kommunfullmäktige i måndags diskuterades vad den nuvarande politiska ledningen gjort för att öka antalet sommarjobb för unga i kommunen i sommar.

Kommunstyrelsens ordförande Joakim Storck svarade att det är 28 jobbtillfällen fler än förra året. I en kommun av vår storlek så anser vi att detta är alldeles för få och vill mena att här krävs ett ökat politiskt fokus för att få till en förändring.

När vi Socialdemokrater ledde kommunen gav vi årligen tydliga uppdrag till kommunens olika förvaltningar att inom den egna organisationen hitta jobbtillfällen för unga under sommarmånaderna. Denna tydliga politiska prioritering resulterade i att antalet sommarjobb ökade med närmare 100 jobbtillfällen mellan sommaren 2017 och 2018.

Fördelarna med detta verkar vara relativt okända hos vissa medborgare och som bland annat gjort sina röster hörda i Facebook-gruppen ”Politik i Falun”. För oss är fördelarna många och tydliga både för de enskilda individerna men även för kommunen som helhet både på kort och lång sikt.

Den tydligaste fördelen är givetvis att vi genom denna typ av satsning ger unga personer möjlighet att tjäna sina egna pengar samtidigt som de får viktig arbetslivserfarenhet. Har man haft ett jobb ökar möjligheterna att få ett annat jobb och detta är givetvis önskvärt för en kommun – att de unga som efter skolan vill ta steget ut på arbetsmarknaden har goda chanser att få ett jobb.

En annan men minst lika viktig fördel med att ge sommarjobb till unga är kommunens egen kompetensförsörjning. En icke obetydlig andel av de som arbetar i kommunens välfärdsveksamheter idag går sakta men säkert i pension. Vidare så ser vi att andelen äldre i Falun ökar vilket betyder att fler kommer behöva tillgång till exempelvis kommunens äldreomsorg. Kontentan är att behovet av att rekrytera personal är stor de närmaste åren. I ljuset av detta är det strategiskt riktigt av kommunen att satsa på att redan tidigt få våra unga att bli intresserade av de olika jobbtillfällen och karriärer som en kommun kan erbjuda.

Att som vissa hävda att sommarjobben handlar om ”låtsas jobb” och är slöseri på skattepengar stämmer inte med verkligheten. Många av de jobb som genomförs av våra sommarjobbare (och som vi gärna vill kalla sommarhjältar) är bland annat arbetsuppgifter som behövs men annars inte blir gjorda. Det kan handla om att; hålla fint i våra parker och förhindra att ogräset tar över, vara en extra famn för de barn som går på förskolan och på så vis möjliggöra för fler roliga utflykter under sommaren och att som personal på fritids bidra till att barn som till skillnad från sina kompisar inte har sommarlov får en extra rolig tid på fritids. Inget av detta är på låtsas och inget av detta är slöseri på skattepengar.

Jonas Lennerthson (S)

Susanne Norberg (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons