Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: För klimatets skull - ta bort köttet ett par dagar i veckan

Vill du dra ditt strå till stacken för klimatet ? Då är maten enkel att börja med.

För dig som är pluskund: Expert: Därför är kvinnor miljökämpar medan män är ointresserade – här är 4 enkla miljöval i vardagen

En tredje del av hushållens klimatpåverkan kommer från maten och den största delen av utsläppen kommer från köttkonsumtion. En bra början är att ta bort köttet från matbordet ett par dagar i veckan.

En studie har gjorts av klimatpåverkan av olika matval, representerade av matkassar med olika innehåll (Åström m.fl 2013), Studien redovisar mycket stora skillnader av klimatpåverkan. Den största skillnaden låg i om man åt kött eller inte, men det gjorde också skillnad att äta säsongsanpassade varor.

LÄS MER Debatt: WWF: Ät mindre men bättre kött – bra för dig, djuren och klimatet

En matkasse som representerade en köttfri kost (fisk, mejeriprodukter och ägg ingick) gav 46 procent lägre växthusgasutsläpp jämfört med medelmatkassen. Om den köttfria kassen var svenskproducerad och säsongsanpassad minskade klimatpåverkan med 62 procent jämfört med medelmatkassen.

Vi äter dubbelt så mycket kött i dag jämfört med 70-talet. Mer än hälften importeras med en helt annan djurhållning och antibiotikaanvändning.

LÄS MER Insändare: Gör som prinsparet - ät mer vegetariskt

Djuruppfödningen upptar 83 procent av världens jordbruksmark, men står för bara 18 procent av de kalorier vi äter. Maten borde alltså kunna mätta fler globalt sett med en minskad djuruppfödning.

Förutom klimateffekter ger den höga köttkonsumtionen negativa hälsoeffekter med ökad risk för tjock-och ändtarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Smart mat för klimatet och hälsan är alltså mindre andel kött, vald med omsorg, och mer vegetabilier.

 

Falu naturskyddsförening

Ulla Persson och Anton Grenholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel