Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förlängt kontantstöd kan rädda företag ur krisen

Om transportsektorn ska klara sig ur coronakrisen behöver kontantstödet förlängas. Många företag har sett sina verksamheter gå ner till nära noll samtidigt som de har avgifter och utgifter att betala.

Vill vi ha en stark och hållbar transportsektor kvar vid återstarten behövs kraftfullare insatser.

Många företag inom transportsektorn har tappat stora delar av sin omsättning till följd av coronapandemin. Flera företag, framförallt persontransporter och transporter inom besöksnäringen, drabbades tidigt av minskad efterfrågan på transporttjänster när samhället stängde ned.

Sommaren är den period på året då vi reser som mest och då vi tar emot turister från utlandet, därför blir krisen extra påtaglig nu när restriktionerna fortfarande är ett faktum. Och inte nog med det, dessutom står flygföretag och företag buss- och reseföretag inom besöksnäringen med stora kostnader som återbetalningar av biljetter och skatt för avställda fordon.

Vad som framförallt skulle hjälpa transportsektorn, är ett utvecklat och förlängt kontantstöd. Coronapandemin pågår och stödet omfattar bara två månader, hur ska företagen då klara sommaren samtidigt som reserestriktionerna fortfarande kvarstår? Vi vill alltså se att stödet förlängs, åtminstone till september för att sammanlagt omfatta sex månaders minskade intäkter.

Kontantstödet hjälper företagen att täcka delar av de fasta kostnaderna utifrån hur mycket man tappat i omsättning. Hur väl Sverige klarar återhämtningen efter att coronapandemin släppt sitt grepp beror i hög grad på hur väl vi lyckats rädda näringslivet.

Redan innan coronapandemin var utländsk konkurrens ett faktum. Nu riskerar Sverige bli omkörda om inte tillräckliga insatser görs för att hjälpa svenska transportföretag igenom krisen. Det kan få konsekvenser för både hållbarhet, jobb och tillgänglighet.

Sommaren 2020 kommer innebära en ständig kamp för våra medlemsföretag att överleva. Om Sverige vill ha fungerande och konkurrenskraftiga transporter när coronaviruset väl klingat av krävs det kraftiga stödåtgärder och dessa krävs omgående.

Marcus Dahlsten

vd, Transportföretagen

Tina Thorsell

samhällspolitisk chef, Transportföretagen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips