Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förr gällde alliansfrihet - nu är det tvärtom

När Margot Wallström avgick som utrikesminister i september 2019, markerade det slutet på en process som pågått en längre tid.

Tidigare hade Utrikesdepartementet, med minister och tjänstemän, en hög status och var tongivande i regeringen. Margot Wallström förklarade vid en tidigare Folk och Försvarskonferens att det var "osannolikt" att Sverige skulle kunna bli ett militärt förstahandsmål från Rysslands sida.

Kalla kriget har trollats fram igen och Ryssland är det stora hotet

Numera styr Försvarsdepartementet, med minister och tjänstemän, Nato-lobbyister och svensk krigsindustri både utrikes- och försvarspolitiken.

Kalla kriget har trollats fram igen och Ryssland är det stora hotet. USA med en förskräckande lista av undergrävande verksamhet i andra länder, statskupper, militära interventioner och blodiga krig, ses som den trygga hamnen.

Man tar sig för pannan! Förr gällde alliansfrihet, nu gäller tvärtom. Hur har denna totala förändring kunnat ske?

Både "Folk och Försvar" och "Folk och Fred" har i dagarna hållit sina konferenser. Den förra låtsas vara en folkrörelseorganisation, men domineras numera totalt av Försvarsdepartementet, svenska höga militärer, Nato-lobbyister och svensk krigsindustri. Budskapet är naket och rått. Utrikesminister Ann Linde eldade på spänningen mellan Nato och Ryssland genom sitt ställningstagande för samarbete med "den transatlantiska länken" och utpekande av Ryssland som fiende. Ann Linde skall nu leda det viktiga OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) där både Ryssland och USA är medlemmar.

Hur skall Ann Linde kunna bidra till avspänning då hon ställt sig på den ena stormaktens sida? Det är som om stabschefen för Pentagon skulle vara ordförande.

Innan OSSE:s arbete ens börjat 2021 har Linde sänkt allt tal om samarbete och avspänning. Vilken katastrofal efterträdare till Wallström!

Flera av de borgerliga partierna är för NATO-medlemskap. En skendiskussion utbröt mellan de borgerliga och försvarsminister Hultqvist som hycklade att vi inte skall gå med i Nato. Själv har han mycket aktivistiskt sett till att vi sitter i knäet på Nato/USA genom det så kallade Värdlandsavtalet. Det är täta militärövningar med Nato, bilateralt avtal med USA att använda Sverige som uppmarschområde vid eventuella krigshandlingar, köp och totalt beroende av USA genom missilsystemet Patriot, och vägran att signera/ratificera FN:s konvention mot kärnvapen.

En svuren Nato-lobbyist och USA-kramare som till exempel Patrik Oksanen tillåts fara ut med de mest vulgära argument (SvD 9/1) som att namngivna personer i Folk och Fred är "nyttiga idioter" eller Putinlakejer.

Att vara emot Nato och för alliansfrihet måste tydligen brännmärkas. Säger inte det rätt mycket om budbäraren och kanske ännu mer om budskapet? Så låg är nivån på argument inom Nato-lobbyismen.

Vi måste säga nej till krigshetsen mot Ryssland. Ryssland har cirka 20-25 procents militär kapacitet av USA:s och delvis mindre sofistikerade vapensystem. Jämför vi Ryssland med Natos militära kapacitet blir underläget ännu ner dramatisk. Vem skulle anfalla i ett underläge av 1:5? Nato-propagandan om ett aggressivt, anfallande Ryssland är totalt verklighetsfrämmande.

I stället bör Sverige lägga om politiken och försäkra den närmaste omvärlden att Sverige inte har någon avsikt att upplåta baser eller uppmarschområden åt en viss stat eller allians för att angripa en annan stat i Östersjöområdet.

Det kräver alliansfrihet och strävan efter neutralitet, på basen av egen värnkraft – rusta upp försvaret, inför allmän värnplikt - och uthållig säkerhetspolitik.

Helge Sonntag, Sågmyra

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips