Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Försämra inte mer för vanligt folk!

Centerns ambition att modernisera LAS är inte ens retro, den är långt mer gammalmodig än så. Centern menar att fler kommer att få jobb när det blir lättare att sparka anställda.

Att ensidigt gynna arbetsköparna på bekostnad av arbetares trygghet. Att försvaga anställningsskyddet ytterligare trots att vi har svagare skydd i Sverige än genomsnittet i jämförbara länder. Detta är en politisk moonwalk av sällan skådat slag. Ni vet dansen som ser ut att man går framåt men glider baklänges. Och i sann marknadsliberal tro på att företag skulle anställa fler än de behöver är bortom allt förnuft.

Att öka skillnader mellan rik och fattig, stad och landsbygd är inte rätt väg att gå

Att obönhörligen genomdriva detta experiment i syfte att öka skillnader mellan rik och fattig, stad och landsbygd är inte rätt väg att gå.

Centerns trovärdighet hos arbetare är noll, då tror vi mer på tomtar och troll. Arbetslivet idag, ger människor som gör sitt bästa varje dag - en molande känsla av otrygghet. Dag ut och dag in sätter de sig själva i pandemins mitt. På detta sätt visar arbetare sitt samhällsansvar genom att solidariskt skapa en fungerande livssituation och samhälle till alla medborgarna. De har redan låg lön, otrygga anställningar och kvinnodominerade. Dessa vill nu Centern göra till daglönare och rättslösa med en applåd och fina ord som tack. Med tesen "mun har de men de skall icke tala".

Låginkomsttagare med otrygga jobb borde tilldelas Nobelpriset i ekonomi som mot alla odds överlever de marknadsliberala ekonomernas teorier. Men fortsatt håller arbetarna näsan över ytan till marknadsliberalismens förtret.

Tvärtemot är det för Liberalerna som värnar om kapital och rikedom mer än människors väl och ve. De sjunker allt djupare med sin marknadslobbyism. Det har redan visats att arbetsmarknaden som har brister i vardagen fungerar än mindre i kris. De marknadsliberala experiment som genomfördes fram till 2008 placerade Sverige på plats 27 av de 40 jämförbara länderna gällande anställningstrygghet. Och det har inte blivit tryggare att vara anställd med efterföljande experiment fram tills idag. Trots att vi befinner oss mitt i en pågående kris med ovan skrivet vill ni försämra för vanligt folk ytterligare.

Är det bristande verklighetsuppfattning, vrånghet eller benhårda krav från lobbyister? Med total ignorans gentemot samhällets vanliga folk, till förmån för Sveriges rikaste procent och företagare som skapat detta förakt.

A-kassan benämns ofta fel av borgerlighet, konservativa, liberala och nationalister - som kallar det bidrag. Vi är inte säkra på om det är i okunskap eller ren lögn eftersom det är en försäkring. En försäkring som man måste kvalificera sig till för att kunna ta del av som brukligt med försäkringar. Ni vill ju ge arbetsköpare möjligheten att sparka arbetare utan anledning. Då är arbetslöshetsförsäkringen skillnad på liv eller död.

Ett bidrag är exempelvis omställningsskydd för företag eller RUT-avdrag för att städa lägenheten i Spanien eller att någon kommer för att rengöra poolen hemmavid.

Med Maud Olofsson vid rodret sattes den politiska kursen mot marknadsliberala mål som boende på landsbygden inte kan känna igen sig i. Numera med Annie Lööf så attackeras arbetarklassen lika hårt och föraktfullt som hennes ledstjärna Margaret Thatcher i  skapandet av working poor.

Tony Björk

Rikard Rudolfsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips