Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Forskningen om typ 1-diabetes får inte stanna upp

Coronapandemin har gått som en ångvält över världen. Nedstängning av samhällen med massarbetslöshet kan få än allvarligare följder än själva viruset.

I USA ser vi följderna av hur ett samhälle destabiliseras och i utvecklingsländer läser vi om fattigdomsbekämpningen halkar 30 år baklänges med risk för att 300 000 om dagen dör i svält och infektionssjukdomar. Det är nästan lika många som coronaviruset dödat totalt under fem månader.

I Sverige valde man en annan policy, medveten om att folkhälsa är bredare än hur många som dör av coronaviruset. Mycket har fungerat bra men inte allt. Äldrevårdens organisation och brist på testning hör till huvudproblemen.

Antalet avlidna är högt, även om medelåldern bland dem är över 80 år, flertalet också med annan underliggande sjukdom.

Det satsas enormt på ett vaccin mot corona. Det är bra, men vi behöver också satsa på vaccin mot typ 1-diabetes!

Varken sjukvård eller samhälle har kollapsat. Men även i Sverige har coronapandemin förlamat samhället. Delar av näringslivet har stängts, många har blivit arbetslösa. Sjukvården har tvingats skjuta upp tusentals operationer och många med besvär har helt enkelt inte sökt sjukvården.

Vad gäller medicinsk forskning har epidemin medfört ett allvarligt hot. Tid för forskning dras in, projekt omprioriteras, forskningspatienter kan inte komma, laboratorier får svårigheter, och människors och företags gåvor till forskningsfonder sviktar.

Det insjuknar mer än 900 barn med typ 1-diabetes varje år. En del kräver intensivvård. Orsaken är en gåta, men misstänkt är virussjukdom. Ingen botas!

Trots intensiv behandling varenda dag, år ut och år in, med flera dagliga insulininjektioner, kontinuerlig kamp för att balansera blodsockret, ofta helt uttröttade föräldrar, så drabbas många av både akuta och långsiktiga livshotande, ibland dödande komplikationer. En 25-åring som dör förlorar 50 levnadsår, vilket kan motsvara antalet förlorade levnadsår för 20 som dött med (av?) coronasmitta på äldreboendet.

Jag har som barndiabetesläkare haft vänner (mina före detta patienter) som dött vid 13, 17, 20, 21, 23, 24, 27, 29, 32-års ålder fastän de gjorde allt i sin makt. Nej, ingen väntar sig satsningar på hundratals miljarder för att stoppa diabetesepidemin, även om den dödar många fler - och mycket yngre människor, än coronaviruset (om än inte just under april-juni 2020). Men typ 1-diabetesforskningen/ Barndiabetesfonden behöver också pengar. Forskningen kan inte få stanna upp.

Det satsas enormt på ett vaccin mot corona. Det är bra, men vi behöver också satsa på vaccin mot typ 1-diabetes!

Johnny Ludvigsson

Senior professor

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips