Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Förslaget kan spara landstinget en halv miljard"

Landstinget Dalarna gör årligen upphandlingar och inköp för drygt fem miljarder kronor. Vi ser att landstinget redan i dag skulle kunna spara så mycket som tio procent av detta belopp genom att följa upp ingångna avtal och förbättra upphandlingsprocessen framåt. Det betyder att närmare en halv miljard kronor kan användas till ökad välfärd för invånarna i Dalarna.

LÄS MER - Debatt: "Stryp inte kulturen i Dalarna"

Landstinget Dalarna har vid två tillfällen i år, juni och november, beslutat att genomföra besparingar på ca 700 miljoner kronor fram till år 2020. Besluten innebär nerdragningar i vården samt besparingar inom bland annat kollektivtrafik och kultur. Det är tuffa åtgärder som nu ska genomföras, och som påverkar alla invånare i Dalarna. Att landstinget anstränger sig för att på sikt komma till rätta med det ekonomiska underskottet är bra. Men det är också viktigt att gräva där man står. Och gräver landstinget tillräckligt djupt så hittar man sannolikt sin egen upphandlings- och inköpsverksamhet. Vi tycker det är dags att lyfta upp en verksamhet som svarar för 70 procent av landstingets hela omsättning och använda den på rätt sätt.

LÄS MER - Debatt: "Är Landstinget Dalarna verkligen sämst i Sverige?"

I en organisation som årligen gör upphandlingar för drygt fem miljarder kronor kan upphandlingsverksamheten inte degraderas till en administrativ funktion som uteslutande ägnar sig åt att köpa varor och tjänster. Genom att tänka modernt och lyfta inköpsfunktionen till en strategisk nivå som inte enbart administrerar inköp, utan i hög grad även ser till att avtal följs och fakturor är korrekta, finns mycket pengar att spara på kort sikt. Ett systematiskt arbete med att ständigt förbättra upphandlingsprocessen ger ytterligare besparingar, även på längre sikt. Enligt vår bedömning är det möjligt att med dessa åtgärder spara ända upp till tio procent av det upphandlade värdet, vilket motsvarar närmare en halv miljard kronor per år. Vi har sett att andra organisationer som har gjort upphandlingar till en strategisk funktion lyckats med det. Därför tror vi att det är möjligt även inom Landstinget Dalarna.

Vårt råd till beslutsfattarna i Landstinget Dalarna är därför att snabbt lyfta upphandlingsfunktionen till den ledningsnivå där den ska ligga. Gör den till en strategisk funktion och använd den som ett verktyg för att effektivisera verksamheten. Då kan mycket pengar frigöras till kullors och dalkarlars gagn och välfärd. Grunden till dagens Sverige startade en gång i tiden med upproret i Dalarna. Nu är det dags igen! Denna gång för att visa hur man bör förvalta våra gemensamma skattemedel på ett bättre sätt. Vi är många som skulle uppskatta en sådan utveckling.

Fredrik Tamm

Grundare, DoubleCheck

Mikael Prenler

Seniorkonsult och partner, Doublecheck

Karin Ringsby

Ordförande Förtagarna Dalarna

Kristina Snitt

Regionchef Dalarna, Mellansvenska handelskammaren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel