Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Framtidens samhälle - något radikalt annorlunda

Annons

De senaste tre - fyra decennierna har den internationella arbetsdelningen brett ut sig. Det land som har de billigaste och bästa förutsättningarna att ta fram en råvara eller tillverka en produkt ska göra det. Inga handelshinder ska stå i vägen för ett effektivt näringsliv.

Redan när den modellen lanserades gick det att se nackdelar med den och de har förstärkts med rekordfart. Den bygger på näst intill gratis globala transporter, drivna med fossil olja. Och företag dras till länder där reglerna för arbetsliv och miljö är dåliga eller obefintliga. Och ofta till stater med utbredd korruption där det är billigt att få tillstånd till att dammsuga kuster med stora fiskeflottor, eller göra ingrepp i urfolks naturområden för att komma åt mineraler eller skog.

I en sådan global ekonomi väger omsorg om människor och natur lätt. Storföretag med budgetar större än många staters kan köpa in sig, ibland bortom all etik. Här kan vi se viktiga orsaker till både klimatkris och utrotning av arter och det mesta i övrigt som ingår i FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det är politiska beslut som står bakom den ekonomiska globaliseringen.

Med andra ord har vi ett dysfunktionellt samhälle som hela tiden genererar nya kriser

Sammankopplad med den är en kulturell förskjutning från mänskliga och sociala värden och omsorg om naturen å ena sidan, till en materiell kultur som handlar om pengar, ekonomisk tillväxt och varor och tjänster som går att köpa och sälja. Det avspeglar sig exempelvis i hur människor ses som en kostnad så snart vi inte är god arbetskraft och goda konsumenter – en avhumaniserad syn som får konsekvenser: Troligen har vi bara sett början på den psykiska ohälsa som idag står för hälften av sjukskrivningarna i länet.

Med andra ord har vi ett dysfunktionellt samhälle som hela tiden genererar nya kriser. De flesta räddningsförsöken går ut på att till varje pris upprätthålla dagens ordning, hög materiell konsumtion och vidlyftiga globala resmönster. Ifrågasätter man den här modellen anklagas man för att vilja gå tillbaka till stenåldern när det istället handlar om att överge en försörjningsmodell som visar sig leda mot både ekologisk och social kollaps.

Det finns alternativ. Jag arbetar sedan drygt tio år ideellt med Omställning Falun. Vi, och många andra organisationer, diskuterar och gör små försök att skapa lokalsamhällen där människor kan känna gemenskap och trygghet, där en stor del av det vi behöver i vardagen kan produceras i närområdet – och därmed kan vi behålla det mesta av de pengar som produktionen genererar. Vi behöver inte producera mer än till det egna behovet, därmed kan vi jobba mindre och utnyttja naturresurser på ett hållbart sätt. En demokrati värd namnet kan återupprättas.

I studiecirklar och seminarier har vi diskuterat hur boende och verksamheter kan organiseras så att känslan av privatliv kan kombineras med gemenskap, hur man undviker konflikter, hur man odlar utan fossil energi och bygger plusenergihus.

Nu ska vi gå vidare med två spännande cirklar hos NBV i Falun, en utifrån George Monbiots bok "Ur ruinerna. En ny politik för en värld i kris", en annan där vi med hjälp av bilder, musik, teater, film och andra konstnärliga uttrycksmedel försöker visa hur inbjudande ett väl fungerande framtida samhälle kan vara.

Vi måste bli flera som handgripligen engagerar oss i framtidens samhälle, i studiecirklar eller på annat sätt.

Sverige har en väl utbyggd folkbildning som kan utnyttjas bättre.

Bernt Lindberg

Omställning Falun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips