Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Frigör varg- och rovdjurspolitiken från EU-byråkratin

Vid det digitala Samrådet om EU:s fågel-och art- och habitatsdirektiv i juli 2015 där även rovdjuren ingår kunde medborgare och myndigheter svara på vad man tyckte om direktivet. Men det förutsattes förstås att man var kunnig att använda dator. Dessutom var informationen ut till medborgarna alltför bristfällig. Svarstiden var också kort och dessutom i semestertider. Jag man kan undra varför? Frågorna som ställdes handlade om direktivet skapat mervärde, om det behövs mer EU lagstiftning för att skydda arter och livsmiljöer, direktivens genomförandekostnader i förhållande till vinsten, hur mycket jobb direktiven skapat med koppling till Natura 2000, osv.

Det behövs inte mer EU byråkratisk lagstiftning för att skydda arter och livsmiljöer utan det måste ligga på statens, regionens och det kommunala självstyrets ansvar. Dessutom är samhällskostnaderna för detta EU-byråkratiska merarbete enorma.

MER DEBATT: Tillbaka till skolbänken för Ulf Berg (M) i vargfrågan

Konsekvenserna av EU byråkratin har också lett till att politiken lagt skulden på EU och följaktligen har Sverige avlösts av rovdjursutredning på rovdjursutredning samtidigt som allt fler vargar syns kring bebyggelse, längs trafikerade vägar, vid förskolor och skolor vilket naturligtvis skapar oro och otrygghet. Det faktum att man inte kan ändra på vargens beteende borde vara en självklarhet för alla men så är inte fallet. Vargen dödar så länge den ser föda i sitt närområde och därför drabbas nu inte bara rennäring, fäbodbrukare och jakthundar utan nu är det vanligt med rapporter på massakrer på får, kor och kalvar som dödats i hägn. Lantbruket har alltså fått en ny fiende.

Bristen på fakta kring vad rovdjurspolitiken kostar förenklar inte situationen. Myndigheter som Naturvårdsverket, länsstyrelser och andra inblandade myndigheter måste redovisa vad det verkligen kostar att föra en sådan rovdjurspolitik. Lägg dessutom till departement, jägarorganisationer, polis, statens veterinärmedicinska anstalt som även de för med sig kostnader som måste ställas mot nyttan av att ha varg.

Vargen är inte utrotningshotad och därför kan man undra till vilken nytta vargens intrång i bebyggelsen för med sig annat än lidande och merkostnader för samhället?

Nils-Åke Norman (M)

Opposition i Älvdalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel