Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fuskarna får inte bli krisens vinnare

Kryphål och utbredd arbetslivskriminalitet riskerar rasera en hel bransch. Bara under 2020 har Byggnads stämt företag på över 34 miljoner kronor i skadestånd för fusk med bland annat skatter och övertidsbetalning. Nu kräver fackförbundet krafttag mot lönedumping och utnyttjande av utländsk arbetskraft.nbm

Nu kräver fackförbundet krafttag mot lönedumping och utnyttjande av utländsk arbetskraft

Konjunkturnedgången inom byggsektorn har blivit betydligt mindre än vad som befarades i våras. Många företag i Dalarna och Gävleborg går alltjämt för högtryck och när regeringen nu satsar rekordsummor för att få hjulen att snurra kommer en stor del att hamna i byggbranschen. En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete, och att satsa på bygg och infrastruktur är ett klokt drag för att kick-starta en ekonomi.

Men redan innan coronakrisen slog Byggnads larm om att oseriösa företag höll på att rasera en hel bransch. Och företag som fuskar med anställningsvillkor fuskar lika ofta med arbetsmiljö och säkerhet. Ett nattsvart faktum som förra året bidrog till att 14 byggnadsarbetare dog på sina arbetsplatser.

Bara under 2020 har Byggnads sammanlagt stämt företag på över 34 miljoner kronor för fusk med skatter, övertidsbetalning med mera. Och fler fall är på gång.

Företag som utnyttjar sina anställda och fuskar med skatter konkurrerar ut seriösa aktörer och har blivit en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Paradoxalt nog återfinns de ofta som underentreprenörer på byggen där välrenommerade företag står som huvudentreprenörer. Vi fortsätter att jaga fuskarna men facket kan inte ensamma stå upp för ordning och reda i byggbranschen.

I oktober startar avtalsrörelsen - förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om nya kollektivavtal. Då kommer Byggnads driva ett antal konkreta krav för att städa bort skojarna från branschen.

Arbetsgivarna och företagen måste ta ett större ansvar. Uppföljning och granskning av huvudentreprenörens ansvar behöver gå snabbare. Det är inte heller rimligt att det finns kryphål i systemet som gör att arbetare från Sverige och andra länder ställs mot varandra. Svenska kollektivavtal ska gälla alla. Det är din yrkesskicklighet som ska avgöra din lön, inte ditt ursprung.

Byggnads krav för ordning och reda i byggbranschen:

 Företagen ska kunna bevisa att underentreprenörer följer kollektivavtal.

 Tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder.

 Lönespecifikationen ska tydligt visa lön, ledighet, ersättningar och intjänad pension. Så den anställde har en chans att kontrollera att kollektivavtalet följs.

Byggföretagen skjuter sig själva i foten om de låter kortsiktiga vinster gå före ordning och reda. Pengarna finns, och kommer att fortsätta finnas, i Byggbranschen. Men både Dalarna, Gävleborg och hela Sverige förlorar om de hamnar i fickorna på fuskare.

Kim Söderström

regionsordförande Byggnads GävleDala

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips