Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fusket drabbar hederliga företagare

Sverige växer. Snart blir vi elva miljoner invånare. Det innebär ökat behov av hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler. Detta är goda nyheter för oss som arbetsgivare men också för våra anställda. Men de senaste årens höga byggtakt har tyvärr en baksida: den goda byggkonjunkturen har fört med sig lycksökare som inte har i vår bransch att göra. Flera rapporter tyder på ett ökat fusk i samhällsbyggnadssektorn. Det kan till exempel röra sig om misstänkt skattebrott, penningtvätt och brott mot utlänningslagen.

Enligt en färsk undersökning från våren 2019 som Sveriges Byggindustrier låtit göra tillsammans med Byggnads finns problem i byggprocessens alla led. Upphandlare och konsumenter som vill hålla nere sina kostnader väljer för ofta låga priser - utan att kontrollera om rådande lagar och regler följs.

Därtill kommer oseriösa som försöker skapa sig fördelar genom att inte betala skatter på rätt sätt, eller genom att inte följa obligatoriska säkerhetskrav. Så här kan vi inte ha det. Vår bransch ska vara attraktiv, sund och säker.

Därför uppmanar vi svenska myndigheter att:

- Intensifiera arbetet med att hitta aktörer som struntar i lagar och regler.

- Beställare av byggrelaterade tjänster ställer krav som underlättar för seriösa företag att vinna upphandlingar.

2018 beviljades Sveriges Byggindustrier och Byggnads ett gemensamt statsbidrag av Arbetsmiljöverket för att initiera ett brett projekt med aktörer i och omkring byggbranschen för att stävja den osunda konkurrensen.

Nu samlar vi företagare, upphandlare, beställare och andra aktörer på flera platser i Sverige för att tillsammans ta nästa steg i arbetet för en byggbransch fri från fusk. Förhoppningen är att deltagarna tar med sig kunskapen och verktygen för att driva frågan i sin verksamhet och gentemot andra aktörer i egna regionen.

I synen på fusket i branschen är vi många som är överens: svenska lagar och regler ska vara en självklarhet samtidigt som konkurrensen företag emellan måste ske på lika villkor.

Om alla aktörer och led i byggprocessen delar Sveriges Byggindustrier och Byggnads syn på sund konkurrens skulle staten öka sina skatteintäkter till vård, skola och omsorg. Samtidigt skulle anställningsvillkoren för de människor som utnyttjas av oärliga aktörer förbättras och säkerheten på arbetsplatserna öka.

Nolltolerans mot fusk gynnar seriösa och hederliga samhällsbyggare. Därför samlar vi aktörer till regionala framdriftsmöten, bland annat i Västerås den 6 november. Bara så, kan vi rusta landet för framtiden.

Eva Thor, Sveriges Byggindustrier Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips