Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gamla och nya hinder för privata vårdcentraler i Dalarna

Öppet brev till Regionstyrelsen i Dalarna

Undertecknad är allmänläkare och tidigare ägare både till en privat vårdcentral i Dalarna (till 2011) och till större vårdbemanningsbolag (till 2013). Jag har numera inga ekonomiska intressen i någondera, men anser att både privat sjukvård och bemanningsbolag har viktiga samhällsfunktioner att fylla.

Både privat sjukvård och bemanningsbolag har viktiga samhällsfunktioner att fylla

Jag har förstått att den nuvarande landstingsledningen också är positivt inställda till en större mångfald av utförare av vården i Dalarna, men vill uppmärksamma er på några uppenbara hinder för att det ska startas flera vårdcentraler.

Att starta en privat vårdcentral i Dalarna ska i princip innebära att konkurrera på lika villkor med en landstingsdriven vårdcentral, men så enkelt är det inte.

Det första hindret är att den privata vårdcentralen som etableras i ett område endast kan förlita sig på aktivt listade patienter. Det innebär att de som bor i området, men inte anser sig behöva aktivt välja en vårdkontakt, i flertalet fall yngre, friska och kanske än så länge enligt sin egen uppfattning odödliga, av någon anledning anser sig ha valt att stanna på den landstingsdrivna vårdcentral som de hittills haft närmast till.

Det kan närmast jämföras med om de 12,8 procent av röstberättigade, som inte röstade i senaste riksdagsvalet, skulle anses ha röstat för den sittande regeringen!

Rent praktiskt innebär det att den nya vårdcentralen går miste om dessa ”passivt listades” kapitationsersättning, vilket utgör stora belopp, som istället går till deras ”gamla” vårdcentral! Detta problem är övergående på flera års sikt, eftersom även de friskaste så småningom behöver vården och då uppmanas lista sig aktivt. För att starta en ny vårdcentral är det fortfarande ett gigantiskt problem.

Det skulle gå att lösa, till exempel genom att ta bort ersättningen för dem som inte listar sig och istället höja ersättningen för de aktivt listade med samma pengar!

Nästa konkurrenshinder är att den landstingsdrivna vårdcentral som går med negativt resultat, stöttas ekonomiskt från landstinget, medan en privat vårdcentral kan gå i konkurs. Eftersom tanken med ersättningssystemet ska vara konkurrensneutralitet borde det med politisk vilja gå att lösa detta problem.

Nu kommer nästa stora hinder: Från och med första juli i år blir kostnaden för inhyrd vårdpersonal momspliktig, genom en ny tolkning av Skatteverket. Det innebär att både landstingsdrivna och privata vårdcentraler ska betala 25 procent moms på inhyrd personal, men skillnaden dem emellan är att regioner och kommuner får full kompensation från staten för denna moms, vilket innebär att endast de privata vårdcentralerna drabbas av kostnadsökningen. Det innebär ingen större nackdel för bemanningsföretagen eller för vårdpersonal med egna bolag, förutom att en del av kunderna kan tänkas gå i konkurs framöver. Som jag ser det blir de största förlorarna våra patienter.

Så vilka planer har ni i landstingsledningen för att lösa dessa tre problem med bristande konkurrensneutralitet? Punkt nummer tre är förstås det mest akuta just nu, men även de andra måste lösas, om några flera privata vårdcentraler över huvud taget ska få en chans att etablera sig i länet. Momsfrågan kan rentav drastiskt försämra läget för redan etablerade vårdcentraler.

Börje Eriksson

Allmänläkare och konsult

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips