Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gängbrottslighet förebyggs med minskade sociala klyftor

Utsatta områden beror till största delen på socioekonomiska faktorer och boendesegregation. Men "batonghögerns" företrädare fortsätter att peka på invandringen som den enda förklaringen. Flera utredningar visar entydigt på att invandrares överrepresentation i brottslighet beror på att en större andel av dem har vuxit upp i fattiga familjer.

Misslyckad integration har lett till segregation. Klyftorna har ökat snabbare i Sverige än i något annat jämförbart land. Ett försämrat socialt skyddsnät fångar inte längre upp den som behöver samhällets stöd. Föräldrar som har barn med funktionsnedsättningar får i de flesta fall avslag på sina ansökningar om assistenthjälp för att samhället inte har råd att ge den hjälp de behöver. I stället får en av dem sluta sitt arbete och stanna hemma för att ta hand om sitt funktionsnedsatta barn. Försäkringskassan bedömning för sjukersättning har hårdnat.

Sverige är det enda land i världen där vem som helst kan starta en gymnasieskola med hela inkomsten garanterad av skattepengar

Men samtidigt har samhället råd att ta bort värnskatten på sex miljarder och öka utbetalningen till åtta miljarder till FN:s miljöfond år 2023. Samtidigt skapar skattemedel som är avsedda för skolan, vinster hos privatägda friskolors aktieägare, i stället för hos skolor i utsatta områden där de behövs.

Regeringen Göran Persson tog bort arvsskatten. Regeringen Carl Bildt införde skolpengen och det fria skolvalet som öppnade för friskolor som ledde till ökad segregering. Sverige är det enda land i världen där vem som helst kan starta en gymnasieskola med hela inkomsten garanterad av skattepengar.

Regeringen Carl Bildt införde också lagen om eget boende (EBO) som innebar att asylsökande fick rätt att själva bosätta sig där de ville. Detta medförde ökad segregering.

Regeringen Reinfeldt införde jobbskatteavdrag, men lämnade pensionärerna utanför som inte fick något skatteavdrag, och sänkte inkomstskatterna med 150 miljarder som finansierades med att ta bort gåvoskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, och sänkte inkomstskatten för dem som tjänar mest. Det som fattades för att finansiera skattesänkningen lånade regeringen till genom att öka statsskulden. I dag går 100 kommuner med underskott och andelen åldrande medborgare ökar.

Olika regeringars beslut har på olika sätt medverkat till att vidga klyftorna som medfört misslyckad integration med förödande segregation

Olika regeringars beslut har på olika sätt medverkat till att vidga klyftorna som medfört misslyckad integration med förödande segregation som skapat socioekonomiskt svaga segregerade områden med låga inkomster, hög arbetslöshet, trångboddhet med grogrund för gängkriminalitet. Nu måste politikerna ta ansvar för sina misslyckade satsningar. Det gör man kanske på kort sikt med fler batonger och skärpta straff.

Den långsiktiga lösningen ligger i att minska inkomstskillnader och bryta skolsegregationen genom att återförstatliga skolan, och till att börja med införa ett kvotsystem som garanterar att utrikesfödda barn, och barn till utrikesfödda garanteras utbildningsplatser i skolor med enbart eller övervägande andel inrikesfödda.

Vidgade sociala klyftor byggs inte bort med skattesänkningar och fler batonger eller med skattesänkningar till högavlönade och nedmontering av skyddsnät för dem behöver.

Vidgade klyftor byggs bort med fler nybyggda bostäder, med subventionerade hyror, ökade inkomster till välfärden genom skattehöjningar och återförstatligande av sjukvårds- och välfärdssektorn och skolan och ett integrationspolitik som är värld namnet.

Bo Lindén

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips