Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gör en omstart i vargförvaltningen!

I och med EU-domstolens förhandsdirektiv kan Sveriges vargstam inte längre luta sig mot den ryska populationen. Det är ett utmärkt tillfälle för Sverige att själva ta ansvar för sina vargar. Men Naturvårdsverket ser det på annat sätt, istället för öka antalet vargar försöker de i vanlig ordning runda EU med fulknep.

Det så kallade referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för vargar i Sverige är en relativ siffra som beror på antalet genetiskt effektiva (lyckosamt reproducerande) invandrande och utvandrande vargar mellan Skandinavien och östliga regioner.

Enligt den senaste forskningen behöver minst 3-5 individer per varggeneration (fem år) utväxlas mellan populationerna för att uppnå ett referensvärde på 300 individer. Enligt gammal forskning behövs utväxling av minst en varg vart femte år för att uppnå detta värde. Om utväxlingen av vargar mellan populationerna är lägre än så är referensvärdet för den svenska stammen satt till 1700 individer.

Nyligen fick Högsta Förvaltningsdomstolen i Finland det förhandsdirektiv som de begärt från EU-domstolen, vilken gäller för samtliga EU-länder. Där framgår att Sverige och Finlands vargstammar inte kan luta sig mot den ryska populationen då ryssland inte omfattas av EU:s strikta miljölagar. I termer av referensvärdet för gynnsam bevarandestatus kan utväxlingen mellan vargar i Sverige och Ryssland alltså helt förbises, Sveriges population behöver stå på egna ben. Vi befinner oss därför i en situation där förutsättningarna styrker en stam på 1700 vargar. Naturvårdsverket kommer dock naturligtvis inte höja referensvärdet, i regel väljer de nämligen ut fakta som går i linje med deras egna mål.

De är märkligt långsamma att ta till sig forskning som handlar om fler vargar, då ska det plötsligt utredas i all oändlighet

Naturvårdsverket är exempelvis blixtsnabba på att anamma forskning som innebär färre vargar, men de är märkligt långsamma att ta till sig forskning som handlar om fler vargar, då ska det plötsligt utredas i all oändlighet. De ignorerar vargfakta från vissa forskare men lyssnar lyhört på andra jaktvänliga forskare.

Jag vill vara tydlig med att det inte bara är jag som är kritisk till hur vargforskning används, för några år sedan publicerade en vargforskare en artikel i den högt ansedda tidskriften Nature som handlade som handlade om just detta. Även om somliga viftar bort artikeln så vittnar den såklart om att allt inte står rätt till, det vore naivt att tro annat.

Det senaste fulknepet från verket handlar om EU:s nya direktiv. De har nu snabbt inlett ett arbete för att skilja på finska och ryska vargar, och syftet är naturligtvis att försöka stödja den svenska vargstammen på den finska. För med utväxlingar mellan "finska" och "svenska" vargar vart femte år av ovan beskrivna storlek kan de fortsätta att ha lägsta möjliga referensvärde på 300 individer, eftersom vargstammen då inte lutar sig mot vargar i Ryssland. Med andra ord försöker verket i vanlig ordning övertyga EU om att vi följer deras miljölag utan att egentligen ändra vargförvaltningen.

Jag tycker Naturvårdsverket bör sluta missbruka forskning och göra en total omstart i vargförvaltningen.

David

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips