Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gymnasielagen måste ändras!

Året 2015 kom många asylsökande till Sverige som hade flytt från krig eller på grund av andra anledningar. Efter Syrien, är det Afghanistan som haft störst antal invandringar i Sverige. De flesta med afghansk bakgrund och kom till Sverige för att söka asyl var ungdomar. Ett antal på mer än 35 000 unga som saknade familj och socialt nätverk.

Efter en lång resa med obehagliga upplevelser, började de direkt att gå i skolan, lära sig språket och vad som gäller i samhället. 2016 och 2017 var en kris för de flesta som hade fått avslag och många kände hopplöshet. Tack vare "Gymnasielagen" räddades många liv och cirka 7 000 av ungdomarna fick tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna fortsätta att gå i skolan. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018. Även om gymnasielagen varit bra för ensamkommande, så är det för höga krav. Att få en fast tjänst nästan direkt efter skolan är en av förutsättningarna för att kunna stanna kvar efter gymnasiet. Det är absolut ett för högt ställt krav och måste ändras!

Det var inte så länge sedan som en viss grupp kunde bestämma över andra. I Milanokongressen som bara hörande deltog i, förbjöds teckenspråket. Ett beslut som påverkade hörselskadades liv negativt.

Höga krav gör de nyanlända stressade. Det hjälper inte att sätta för höga krav på ungdomar för att de ska kunna klara sig, tvärtom påverkar det deras liv negativt. De ungdomar som går skolan, har redan tillräcklig panik och ytterligare krav gör dem ännu mer stressade.  Att ungdomarna som går i skolan eller som precis har klarat sin examen, förväntas få en fast tjänst inom sex månader - är ett orealistiskt mål som är mycket stressande.

Vi vet alla att sannolikheten är inte så stor att få fast tjänst med enbart gymnasieexamen, när man dessutom inte har fått arbetslivserfarenhet. Det gäller även för infödda svenska ungdomar. Skolarbetet måste prioriteras och då är det svårt att jobba och plugga samtidigt.

Arbetslösheten stiger: Den svenska ekonomin har gått in i en tydlig avmattningsfas, vilket innebär att det kommer att bli mindre jobb för alla i allmänhet - och för unga i synnerhet, som inte haft jobb tidigare.

Det har varit högkonjunktur de senaste åren och den svenska ekonomin är på väg mot lågkonjunktur nu, enligt KI-rapporten (Konjunkturinstitutet). Detta är normalt efter flera år med högkonjunktur. Avmattningen kommer att förstärkas av den nuvarande tragedin med coronavirusets framfart.

Många företag har redan gått i konkurs eller fortsätter med lägre budget. Detta leder till vissa konsekvenser både kortsiktigt och långsiktigt. Det hjälper inte för integrationen. Fasta jobb är kravet som vuxna satt för unga - utan att lyssna på dem själva. Vissa säger att det kan leda till bättre integration. Men det hjälper inte integrationen, utan det leder till en alltmer segregation att sätta andra i kläm och bestämma över dem helt och hållet.

Lagen som saknar mål och som inte har några juridiska anledningar - måste ändras.

Mobaraksha Hashimimi

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips