Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Handikappomsorg ska inte drunkna bland äldreomsorgsfrågor

När jag debatterar i samhällsfrågor som berör personer med funktionsnedsättning ser jag ett återkommande mönster att människor jämför detta med äldreomsorgsfrågor. Jag begriper inte varför?

Pelle på 20 år har sina behov och Agda på 94 år har sina behov. Den dagen Pelle åldras ska han också ha tillgång till en god äldreomsorg. Som vi alla vill ha. Men nu är Pelle 20 år och behöver ha rätt verktyg för att få en framtidstro.

Pelle på 20 år har sina behov och Agda på 94 år har sina behov

När jag säger att Pelle på 20 år har 7500 kronor i månaden efter skatt, då kommer den klassiska kommentaren "Tänk på alla fattiga ålderspensionärer som har arbetat ett helt liv". Det hjälper väl inte Pelle som inte kan få eller ta ett arbete, men som ändå ha hela livet framför sig. Han är "fattigpensionär" redan i 20 års-åldern.

För en tid sedan stod jag ute på gatan och pratade med en kommunpolitiker. Jag tog upp livssituationen för många unga människor med funktionsnedsättning. Och fick till svar: "Det är tufft inom äldreomsorgen, också." Det kanske är här som skon klämmer när våra folkvalda är så svårflörtade till att skapa bättre livsvillkor för personer med funktionsnedsättning. Man klumpar ihop olika behov. Eller ställer olika behov mot varandra.

Nästa gång jag debatterar, kommenterar artiklar som berör olika livsområden för unga människor, kommer jag att bemöta personer som drar in äldreomsorgsfrågorna i debatten med: "Men nu har du valt fel forum att debattera detta i. Detta handlar om människor som behöver rätt verktyg för att skapa sig en framtid inte en god äldreomsorg. Dessa behov kommer senare i livet."

För många år sedan hade jag en klok chef, som var socialchef. Det var strax innan LSS-lagen sjösattes 1994. Jag blev inkallad till hans kontor och han sa; "Yvonne, vi måste påverka socialnämndens politiker att dela på äldreomsorg och handikappomsorg (det hette så då) för annars kommer dessa frågor att drunkna i äldreomsorgsfrågorna och får inte ett eget liv."

Yvonne Malmgren

före detta handläggare för LSS

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips