Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Här går skiljelinjen mellan höger- och vänsterpolitik

Det är viktigt att vi tänker på hållbara samhällen och inte bara hållbar ekonomi. Men det är ofta det som skiljer oss åt, ideologiskt, Moderaterna och Socialdemokraterna. Vi vill ha en levande landsbygd där offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle finns närvarande.

Moderaterna slår sig för bröstet om att utredningen är så pass bra, så att de skulle kunna fatta beslut utifrån förslagen som kommit fram, redan imorgon. Detta trots att det saknas ett barnperspektiv, det saknas ett pedagogperspektiv och det fattas invånarnas perspektiv. Det för oss är obegripligt.

Den politiska styrgruppen som bestod av presidiet i Barn- och Utbildningsnämnden hade som uppgift att få se materialet och utvärdera de slutsatser som kommit fram, i denna grupp fanns även fackliga representanter. Men denna grupp var bara ett spel för gallerierna. Utredningen släpptes till media innan den ens hade landat på presidiets bord. Argumenten var "Det är tjänstemännens förslag, det ska vi inte lägga oss i."

Det är frustrerande att se hur en minoritet, utan stöd i nämnden, försöker driva igenom stora projekt som kan skada just det som gör Falun unikt

Politik handlar om skiljelinjer, om prioriteringar och ledarskap. Men Moderaterna verkar vara mer intresserade av att vara förvaltare än utvecklare.

På sammanträdet i Barn- och utbildningsnämnden den 15 juni beslutades bland annat att barnens åsikter skulle inhämtas likaså pedagogernas, men inte på förslag från styrande minoritet, utan från oppositionen. Dessa otroligt viktiga perspektiv saknades helt i utredningen och de skulle ha kunnat upptäckas om styrgruppen hade fungerat som just det, en styrgrupp.

Det är aldrig en lyx att vara i opposition, kära moderater. Det är frustrerande att se hur en minoritet, utan stöd i nämnden, försöker driva igenom stora projekt som kan skada just det som gör Falun unikt. Att ni är beredda att göra det, utan all fakta på bordet, förvånar inte mig.

Men det är här den politiska skiljelinjen går – mellan högerpolitik och vänsterpolitik. Vi vill bygga ett tryggare samhälle, där alla får plats medan Moderaterna vill montera ner vår gemensamma välfärd, när vi behöver den som mest.

Tom Edoff (S)

Ersättare i Barn- & Utbildningsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips