Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hedersrelaterat våld är ett allvarligt samhällsproblem

Vi kan inte acceptera att människor inte själva får välja vem de ska gifta sig med eller att barn gifter sig. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som kränker och begränsar främst flickors och unga kvinnors, men även unga mäns och unga hbtq-personers, grundläggande fri- och rättigheter. Vi kan aldrig acceptera att människor utsätts för våld och förtryck i hederns namn.

Termen hedersrelaterade brott använder vi i brist på bättre, det finns ingenting i dessa brott som är det minsta hedersamt

Den första juli trädde en ny lagstiftning mot hedersrelaterade brott i kraft i Sverige. Termen "hedersrelaterade brott" använder vi i brist på bättre, det finns ingenting i dessa brott som är det minsta hedersamt. Det handlar om kvinnoförtryck, patriarkala strukturer och om mäns (fäders, bröders, makars) försök att styra kvinnlig sexualitet och att bestämma över "sina" kvinnor. De har egentligen inget med religion att göra men man försöker ibland motivera sitt berättigande med hänvisningar till kristendom eller islam. Vad det egentligen rör sig om är brott som vi måste beivra. Därför införs en ny särskild straffskärpningsgrund som innebär att straffet för ett brott ska skärpas om ett motiv för brottet varit heder. Varje människa, var och en av oss, ska alltid själv få välja vem man ska gifta sig med.

Äktenskapet som bygger på kärlek och tillit är en överenskommelse mellan två vuxna personer och därför så ska inga barn gifta sig. Det nya brottet, barnäktenskapsbrott, innebär att det blir straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Till skillnad från brottet äktenskapstvång krävs det för det nya brottet inte att det har använts något olaga tvång eller utnyttjande av offrets utsatta situation om brottet har begåtts mot ett barn.

Varje år förs unga flickor ut ur landet för att giftas bort eller könsstympas i sina tidigare hemländer. Det är svårt för svenska myndigheter att skydda barn som har lämnat landet. Därför införs också ett utreseförbud för att skydda barn som riskerar att föras ut ur Sverige för att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning. Den som bryter mot ett utreseförbud kan dömas till fängelse i upp till två år.

Om ett barn har ett utreseförbud kan det inte få ett pass. Om barnet redan har ett pass kan det återkallas.

Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera våld mot och förtryck av kvinnor. Vi är glada att det finns en bred uppslutning för den uppfattningen i Sveriges riksdag.

Fredrik Lundh Sammeli (S)

ordförande Justitieutskottet

Maria Strömkvist (S)

ledamot i justitieutskottet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips