Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hög tid sätta stopp för burar i äggindustrin

Astrid Lindgren blev lovad ett burförbud redan år 1988 av dåvarande statsminister Ingvar Carlsson. Ändå finns burarna fortfarande kvar idag och den politiska viljan att ta tag i frågan tycks sval.

Frågan om burarna inom den svenska äggindustrin har skjutits på framtiden av Socialdemokraterna i över trettio år. Engagemanget hos svenska folket kan dock vara starkare nu än någonsin tidigare. Om regeringen tar tag i frågan har Socialdemokraterna och Miljöpartiet möjlighet att visa att djurskyddsfrågor faktiskt finns med på dagordningen. Och det finns mycket att vinna för den som tar strid för djuren.

När frågan var uppe för trettio år sedan var det nära att ett förbud faktiskt blev verklighet. Det som satte käppar i hjulet för ett förbud var invändningen att det inte ansågs vara möjligt för branschen att ställa om, eftersom nästan alla företag då hade bursystem och att det inte fanns några fullgoda alternativ. Idag är invändningen som nuvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson ger att det tvärtom är så pass få som fortfarande har bursystem att det inte längre finns någon anledning för politiken att agera.

Det är tyvärr ofta precis såhär det låter i politiken när det kommer till förbättrat djurskydd. När den nya Djurskyddslagen trädde i kraft i april 2019 med ett förbud av sjölejon och elefanter på cirkus fanns det inte längre några elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige. Den politiska vinsten var en symbol för en förändring som redan skett driven av informationskampanjer från ideella organisationer, aktiva val från konsumenter och ett ställningstagande från cirkusföretagen själva. När politiken till slut klev på tåget var det för att slå in en redan öppen dörr.

Landsbygdsministern Jennie Nilsson håller med om att burarna i äggindustrin är ett problem. Ministern hoppas dock att burarna kommer att fasa ut sig själva på samma sätt som sjölejonen och elefanterna försvann från cirkusarna i Sverige. Genom att återförsäljare och producenter till slut väljer att frångå burar till förmån för frigående system på begäran från konsumenter och från ideella organisationer. Utan politisk inblandning. Kanske följer politiken efter med en lagstiftning mot burarna då, när alla burar ändå är borta från den svenska äggindustrin. Hur lång tid det kan ta – fem, tio, tjugo eller trettio år till – det vet ingen.

Förutom det faktum att hundratusentals hönor lider i Sverige så är det också tråkigt att se den politiska passiviteten och rädslan för att låta politisk vilja gå före företagsintressen i frågor som rör djurskydd. Finns det någon fight som Socialdemokraterna, med landsbygdsminister Jennie Nilsson vid rodret, är beredd att ta som branschorganisationerna inte direkt skriver under på?

Svenska folket vill inte ha kvar burarna. Från Djurens Rätts sida kommer vi inte att ge upp förrän lagen faktiskt uttrycker det som folkviljan redan kräver. Och vi är många som efterfrågar politiskt mod att faktiskt våga stå upp för djuren. Det är hög tid för Socialdemokraterna att visa engagemang för ett stärkt djurskydd och till slut sätta stopp för burarna inom äggindustrin.

Camilla Bergvall

förbundsordförande för Djurens Rätt

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips