Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur mycket pengar förlorar du på ditt bolån?

Annons

Program så som Lyxfällan och Tonårsbossen kan inte ha fel; det svenska folket har dålig koll på sin ekonomi, och det börjar tidigt. Den största boven är okunskap och den andra kan vara ditt egenförhandlade bolån.

Att ha ett bra bolån är väsentligt för din ekonomi och något som vi i Sverige behöver bli bättre på. Att inte veta var alla pengar försvinner är psykiskt påfrestande och för med sig mycket oro, oro som skulle kunna undvikas.

Det många gör fel i är att istället för att gå igenom så enkla saker så som bolån och val av bank börjar vi snåla med de tillgångar som vi redan har. Vi accepterar vår situation som den enda sanningen och förlorar pengar som vi istället skulle kunnat tjäna och skapa en buffert av. Pengar som istället skulle kunna gå till resor, ett bra pensionssparande eller till våra barn; pengar som vi förlorar helt i onödan.

Sanningen är den att genom att se över våra bolån skulle vi kunna tjäna upp till 4 000-5 000 kronor extra – i månaden. Det är mellan 48 000-60 000 kronor om året som vi istället kunde ha lagt på att säkra vår framtid.

Genom att skapa bättre villkor med vår bank och förhandla oss till bättre bolån kan vi med andra ord ganska enkelt vända vår ekonomi till det bättre rätt fort. Det enda som behövs är ett möte med din bank, lite tid och pappersarbete. Detta kanske låter jobbigt i mångas öron, men det sparar mer tid av oro och jobb än vad det tar.

Det första varje person bör göra redan nu, efter att ha läst den här artikeln, är därför att titta på vilka amorteringar som bolånen egentligen tar och vilka räntor som gäller för olika banker. Det du sedan har framför dig är eventuellt ett kanske tjugo minuters långt samtal med din bank, möten, lite pappersexercis och i värsta fall kanske till och med en process där du byter bank. Allting går tillsammans på ett ungefär bara på några veckor. I proportion till års av snålande och bristande ekonomi är det ingen tid alls.

Gör det inte svårare för dig än vad det är. Alla förlorar vi pengar på våra lån, det gäller bara att se till att dina inte kostar dig ett värdigt liv. Vad väljer du?

Sami Sulieman

VD för Prescott Lewis

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel