Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: I Dalarna är 58 procent av marken skyddad

Vi skogsägare levererar livsviktiga värden till samhället. Våra skogar är "koldioxiddammsugare" som både binder koldioxid när de står på rot i landskapet och blir till förnybara produkter för att ersätta klimatskadlig plast, olja eller betong. Dessutom erbjuder våra skogar fantastiska möjligheter till friluftsliv och avkoppling.

Genom åren har vi skogsägare arbetat långsiktigt med ett hållbart brukande av skog och skydd av värdefulla miljöer genom frivilligt och formellt skydd.

Vi motsätter oss inte ett funktionellt skydd av skog där äganderätten respekteras och markägaren får full ersättning, men det behövs en konstruktiv diskussion om hur mycket mark som i ett totalt perspektiv ska undantas från brukande. Hur och av vem de avsatta områdena ska skötas för att behålla naturvärdena måste också klargöras.

På olika nivåer i Sverige, Europa och världen pågår just nu samtal om hur vi ska hejda förlusten av biologisk mångfald. Det är en mycket viktig diskussion, men den måste ske med ett bra underlag där vi har samma definitioner av skydd och kan jämföra varandras insatser. Så är inte fallet idag.

Skyddad natur redovisas ofta i olika kategorier som definierats av internationella naturvårdsunionen (IUCN). I en granskning som LRF Skogsägarna har gjort, framkommer att svenska myndigheter i stor utsträckning endast redovisar områden i kategorin för strikt skydd. Samtidigt redovisar andra länder främst områden i övriga kategorier. Det gör att jämförelserna mellan länder blir missvisande.

Resultatet blir att det framstår som att vi i Sverige skyddar väldigt litet mark – och att man i andra länder i Europa skyddar väldigt mycket. Det är en bild som bygger på helt olika definitioner av skydd. En nyligen presenterad rapport från LRF Skogsägarna pekar på att Sverige skulle ligga i topp, om vi rapporterade skydd av mark på samma sätt som andra EU-länder gör.

Om vi i Sverige räknar på ett likartat sätt som andra länder gör, så innebär det att 58 procent av marken i Dalarna i olika grad har restriktioner för markanvändning och därmed skulle räknas som skyddad inom ramen för internationella definitioner.

I den beräkning som gjorts av Metria på uppdrag av LRF Skogsägarna ingår formellt skydd, inklusive impediment, vattenskyddsområden, strandskyddsområden (utanför tätorter), biosfärområden och världsarv samt riksintressen för friluftsliv och naturvård. Det innebär med andra ord både områden som idag möjliggör skogsbruk och områden som inte gör det. De områden där skogsbruk idag i princip inte alls får förekomma utgör 25 procent av marken i Dalarna.

Här i Dalarna slutförs nu arbetet med regionalt skogsprogram. Det bygger på en god diskussion om hur vi ska använda markresurserna som finns i vårt län, samtidigt som vi värnar den biologiska mångfalden. Djur, växter och människor är på olika sätt beroende av att skogen levererar sina många nyttor. Det aktiva skogsbruket är avgörande både för klimatet och för Dalarnas framtid.

Karin Perers

Mellanskogs föreningsordförande

Ingela Sannesjö

Mellanskogs ordförande i norra Dalarna

Göran Engström

Mellanskogs ordförande i södra Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips