Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Idrottsrörelsen en av de få arenor där olikheter möts

Drygt 150 personer från olika organisationer var i Ludvika för att manifestera sitt aktiva ställningstagande mot extremism och för tolerans. Initiativtagare till manifestationen var Dalarnas Tidningar där Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna var en av medarrangörerna. Övriga medarrangörer var Svenska kyrkan i Ludvika och Västerås stift, Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, Rädda Barnen i Dalarna, Västerbergslagens utbildningsförbund (VBU) och Ludvika kommun. På plats fanns en rad olika aktörer från lokal till nationell nivå.

Idrottsrörelsen kan ge en positiv tillhörighet och vara en stark motkraft till de grupperingar som sår hat och splittring mellan människor

Några av de som berättade om varför de tagit ställning mot extremism och för tolerans var Johan Söderström, Sverigechef för ABB och Einar Botten, HR-chef på Spendrups. De beskrev hur viktigt det är för dem att som företagsledare verka för öppenhet och tolerans utifrån sin värdegrund som människor, men också för att kunna attrahera kompetent arbetskraft till sina företag. Alice Bah Kuhnke (MP) och Annie Lööf (C) beskrev hur de blivit utsatta för hot och hat genom sina ställningstaganden och värderingar.

Författaren Julie Lindahl berättade vad extremism kan göra med en familj. I vuxen ålder upptäckte hon att hennes mormor och morfar hade varit med i SS under andra världskriget. Morfadern hade varit SS-officer och deltagit i en rad övergrepp och mord i Polen under kriget.

Professor Lars Trägårdh berättade om sin forskning, vad skapar tillit och trygghet i lokalsamhället? Några av frågorna han berättade om från sin forskning var; Vad som är viktigt för att räknas som svensk och Vad som är viktigt för att uppfatta någon som pålitlig. Det visar sig att svensken fortfarande litar mycket på myndigheter och högt värderar en inställning att ”göra rätt för sig och alltid göra sitt bästa”. Enligt hans forskning tycker svensken att det är mycket viktigt att respektera svenska lagar och regler samt att kunna svenska språket för att kunna räknas som svensk. En skillnad från tidigare mätningar är att yngre människor är mindre trygga än äldre. Detta är en signal som samhället måste ta på stort allvar, här kan idrottsrörelsen spela en stor roll.

Med den bostads- och skolsegregation som finns, är idrottsrörelsen en av de få arenor där olikheter möts. Länets 1 000 idrottsföreningar har mer än 163 000 medlemmar som leds av 20000 ideella ledare. Dessa bedriver verksamhet varje dag året runt.

En av idrottsrörelsens viktigaste paroller är; Inkluderande idrott för alla. Idrottsrörelsen är öppen för att alla och tillsammans är vi en jättekraft som står för öppenhet, tolerans och glädje.

Alla vill vi tillhöra en grupp, känna oss sedda, respekterade och få bekräftelse. Idrottsrörelsen kan ge en positiv tillhörighet och vara en stark motkraft till de grupperingar som sår hat och splittring mellan människor.

Peter Berglund, Distriktsidrottschef på Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips