Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inför omedelbart allmän screening för prostatacancer

Annons

Den politiska blågröna regionmajoriteten i Dalarna tar liv, genom sin fortsatta vägran till allmän screening för prostatacancer!

Folkkampanjen för sjukvården har under lång tid stött och verkat för allmän screening med både PSA-test och Stockholm-3-test. Redan när vi var representerade i Dalarnas landstingsfullmäktige, motionerade vi om detta. Vi följde sedan upp med att lämna in även medborgarförslag om sådan allmän screening. Vi har nu även i frågan om allmän screening fått aktivt stöd av Olof Akre, som är professor och specialistöverläkare.

Detta har inneburit och innebär, att många chanser till att rädda liv har försummats!

Han säger: "Screening, ett system där alla erbjuds tester, skulle medföra att det blev mer styrsel och struktur på diagnostiken. Det skulle då behövas speciella centra runt om i landet om skötte det här och också hade den kunskap som krävs. Det är också precis det som är poängen med screening, att du skapar mer jämlika förutsättningar för att alla behandlas rätt".

Professorn tillägger: "Folk dör i onödan idag".

Glädjande är att Sverigedemokraterna rätt nyligen lyft vårt ovan nämnda medborgarförslag i Dalarnas regionfullmäktige och konverterat den till en motion till regionfullmäktige. Mindre glädjande var att en majoritet i regionfullmäktige sedan röstade ner motionen, vilket också hände med vår egen ursprungliga motion i ämnet. Detta har inneburit och innebär, att många chanser till att rädda liv har försummats.

Vi är mycket kritiska mot regionrådet Ulf Berg (M), som inte vill gå emot Socialstyrelsens rekommendation om att inte screena. Det står dock ett regionfullmäktige helt fritt att gå emot Socialstyrelsens rekommendation, som inte alls är rättsligt bindande! Socialstyrelsen är ett trögt ställe, som oftast älskar centralisering och som oftast även tar alltför lång tid på sig att göra om och göra rätt.

Prostatacancerförbundet uppskattar att tusen liv skulle räddas varje år om det införs en organiserad allmän screening för prostatacancer.

Socialstyrelsen har glömt bort den etiska medicinska viktiga regeln om, att vid test av ny medicin eller metod som visar sig ge långt fler räddade liv, ska testet avbrytas och den nya medicinen eller metoden ska införas direkt.

Folkkampanjen för sjukvården har mycket länge verkat för att nya metoder ska införas i vården. Det var vi som föreslog tredimensionellt ultraljud i specistmödravården, för att rädda liv på hjärtsjuka foster. Tyvärr tog det drygt sex år innan den politiska majoriteten till slut accepterade vårt förslag. Det får inte ta lika lång tid att införa screening för prostatacancer.

Inför sådan screening omedelbart, kräver vi!

Ken Swedenborg (ffs), Partiordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips