Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inför regelbundna syntest för körkortsinnehavare

Hösten är här och vikten att se och synas i trafiken är än mer viktigt. För att kunna framföra ett fordon trafiksäkert är synen avgörande. Med åren försämras synen vilket påverkar vår förmåga vid bilkörning. Därför anser vi att syntest för körkortsinnehavare är lika självklart som bilprovning. Som det ser ut idag förväntas det syntest som görs i samband med körkortstagandet – ofta i ung ålder – att gälla livet ut. Det kan innebära stor trafikfara.

Sverige har ett unikt mål när det gäller ambitionen på trafiksäkerhetsområdet. Det tar sin utgångspunkt i tanken om att ingen ska riskera att dödas eller skadas svårt när man färdas. Regeringens satsning Nollvisionen tar upp en rad faktorer för att trafiksäkra fordon och vägar men en minst lika relevant åtgärd som knappt nämns är regelbundna syntester i samband med körkortsförnyelse.

En förare med synfel kan vara ytterst trafikfarlig

Det är ett faktum att synen försämras med åldern, bland annat handlar det om bländningskänslighet och kontrastseende som innebär försämrat mörkerseende. Redan från 45 års ålder försämras dessa förmågor. Synfelen behöver inte vara dramatiska men bör korrigeras och framförallt upptäckas. En förare med synfel kan vara ytterst trafikfarlig, inte bara för sig själv utan för medpassagerare, barn och trafikanter på vägarna. Är du yrkesförare ställs av förklarliga skäl krav på att man både vid ansökan som vid förnyandet av körkort ska leva upp till medicinska krav som till exempel synskärpa.

Eftersom våra nordiska grannländer redan tillämpar syntester i samband med körkortsförnyelse anser vi att Sverige bör kunna ta efter. Idag finns det till och med EU-direktiv som uppmuntrar och möjliggör för medlemsländerna att genomföra syntester.

Som det ser ut i Sverige idag räcker det med att fylla i en blankett för körkortsförnyelse. Vi anser att detta inte är tillräckligt. Vårt förslag är att EU-direktivet som möjliggör syntest implementeras i rutinerna för körkortsförnyelse.

Den mänskliga faktorn ska inte underskattas. Det är inte bara fordon och vägar som bidrar till Nollvisionen utan framförallt även den mänskliga faktorn. Synen är vårt viktigaste och känsligaste organ så för att kunna möta visionen anser vi att syntester vid körkortsförnyelse bör införas. Det ska vara lika självklart att kontrollera oss förare som att serva och besiktiga bilen.

Vi är knappast ensamma om att vilja syntesta för alla trafikanters. Med införandet av obligatoriska syntester når vi ett stort steg närmre Nollvisionen.

Anna Grönlund, Branschchef, Sveriges Bussföretag

Erik Risberg, branschutvecklare, Transportföretagen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips